10 semne că ai o problemă în legătură cu jocurile de noroc

0
10 semne că ai o problemă în legătură cu jocurile de noroc

În ultimul deceniu, în România s-a mărit numărul cazinourilor și al caselor de pariuri. Deși jocul de noroc este legal și este considerat o formă de distracție, tot mai mulți oameni ajung de la simpli jucători ocazionali la jucători patologici; cu alte cuvinte, devin dependenți de jocurile de noroc. Iată 10 semne că ai o problemă în legătură cu jocul de noroc:

1. Te gândești cum să păcălești aparatul. În această etapă este scos divertismentul din jocul în sine și te gândești cum poți câștiga. Urmărești aparatele în care s-au jucat mai mulți bani în speranța că aparatul “se va sparge” la tine.

2. Nu poți fi transparent cu ceilalți în legătură cu jocul de noroc. Dacă nu poți fi onest cu cei apropiați în legătură cu cât timp petreci în casele de pariuri sau în cazinouri este clar că problema s-a instalat.

3. Petreci din ce în ce mai mult timp la aparate. Deja începi să îți schimbi rutina în favoarea jocului. Petreci din ce în ce mai mult timp în casino sau în casele de pariuri. Începi să renunți la anumite atribuții pe care le aveai stabilite în favoarea jocului.

4. Îți justifici pierderile. În acest punct începi să negociezi cu tine, spunându-ți că oricum banii aceia erau destinați să-i cheltui. “Nu îmi iau acum adidașii pe care îi voiam, îi iau luna viitoare”; “Nu îmi trebuie un laptop atât de performant pe cum am vrut. Mă pot folosi și de unul mult mai ieftin.” Îți vei spune orice fel de “povești” pentru a nu vedea realitatea.

5. “Mă pot opri când vreau!” Când cineva te confruntă în legătură cu jocurile de noroc și aduci clasicul argument că te poți opri când vrei, atunci poți să îți dai seama că ai pierdut controlul. Începi să îți justifici comportamentul spunând că nu sunt mulți banii pe care i-ai pierdut, că nu e o problemă; de fapt, orice scuză o atribui pe faptul că te poți opri când vrei. Această replică se aplică în orice dependență, fie că este vorba de alcool sau droguri, ea este prezentă.

6. Joci înainte să-ți achiți facturile. În momentul în care ai luat salariul și primul lucru pe care îl faci este să mergi la cazino, este clar că trebuie să ceri ajutor. Dependența de jocuri de noroc acționează asupra incapacității de a mai asimila riscurile. De aceea, în această etapă, prioritar pentru tine este să mergi să joci, decât să îți plătești facturile.

7. Împrumuți bani pentru jocurile de noroc. De fapt, nu ai avut în prima faza bani de a juca, dar ajungi să ceri bani de la prieteni sau rude în scopul de a merge la aparate, iar după ce observi că nu îți mai împrumută prietenii bani, încerci să apelezi la IFN-uri și deja intri în datorii mult prea mari. Dacă ești în această etapă, oprește-te și vorbește cu un specialist în adicții!

8. Vrei să recuperezi banii pe care i-ai pierdut. Una din principalele obsesii ale unui jucător de noroc compulsiv este de a-și recupera “măcar” banii înapoi. Intri într-o formă de obsesie de a recupera banii și joci din ce în ce mai mult sau pe bet-uri mai mari. În această etapă putem să vorbim și despre faptul că începi să amanetezi sau să vinzi lucruri pentru a juca.

9. Depinzi de banii câștigați. Nu spun că nu este cale de întoarcere, dar în momentul în care depinzi de banii câștigați din jocuri de noroc, problema a depășit cu mult cotele acceptate. În momentul în care mergi la cazino doar cu gândul de a câștiga pentru că altă sursă de venit nu ai, este momentul să te oprești și să ceri ajutor.

10. Joci din ce în ce mai riscant. Dacă prima dată jucai sume foarte mici, pe bet-uri mici, acum nivelul de adrenalină este la cote maxime și joci din ce în ce mai riscant. Dacă te uiți la aparat și miza pe care joci te poate ruina sau îți poate aduce un câștig mare, înseamnă că s-a instalat dependența.

Jocul de noroc poate fi o formă de distracție atât timp cât nu influențează alte aspect ale vieții. Dependența de jocuri de noroc este o afecțiune foarte gravă. Dacă aveți suspiciunea că pierdeți controlul, nu ezitați să vă adresați unui specialist.

Drd. Psih. Miu Florian Viorel
Fondator Prosalvita, www.prosalvita.ro

Citește și articolul: Dependența trece dincolo de voință! Despre adicție și prejudecăți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.