9 motive pentru care ar trebui să faci cumpărături în piață

0

De la fructele și legumele proaspete la contactul direct cu producătorii locali, există nenumărate motive pentru care ar trebui să faci cumpărături în piață. Iată doar câteva dintre ele:

Gust autentic și prospețime

fashiondays.ro

Fructele și legumele pe care le cumperi din piață sunt cele mai gustoase și proaspete recolte ale sezonului. Fructele sunt complet coapte și aduse direct în piață de către producători și comercianți, fără a le transporta pe distanțe lungi sau a le simula artificial procesul de coacere. Ele nu sunt lăsate săptămâni întregi în depozite și astfel ești sigur de prospețimea lor. Gustul vorbește de la sine!

Recolte de sezon

Toate recoltele din piață sunt fructe și legume sezoniere, reflectând cele mai autentice arome. Atunci când faci cumpărături în piață, simți cum te reconectezi cu natura. Știi că primăvara abia aștepți sparanghelul proaspăt, vara abia aștepți cireșele și vișinele coapte și zemoase, iar toamna te încântă parfumul dulce al dovleacului.  

Susții afaceri mici și locale

Mai mult ca niciodată, acum este momentul să susții afacerile mici, de familie. Mulți producători din piețe sunt agricultori locali, generații întregi au moștenit ce au învățat de la părinții sau bunicii lor. Din păcate, le este foarte dificil să concureze pe piața alimentară. Alegând să cumperi produse direct de la ei, vor avea o șansă să lupte în economia globalizată de astăzi.

Ai grijă de mediul înconjurător

Multe fructe și legume sunt transportate distanțe foarte lungi care consumă cantități mari din resursele naturale, în special combustibil. De asemenea, agricultura convențională utilizează și ea mai multe resurse precum apa, poluează pământul și aerul cu pesticide sau substanțe toxice. În piețe, găsești fructe și legume aduse direct de la producătorii locali, pe distanțe mult mai scurte și, în general, sunt cultivate folosind metode care minimizează impactul asupra pământului.

epantofi.ro

Produse sănătoase, benefice organismului tău

Majoritatea alimentelor pe care le găsim pe rafturile supermarket-urilor sunt procesate, cultivate folosind pesticide, hormoni sau au suferit alte modificări genetice. Fructele și legumele suferă și ele modificări atunci când sunt transportate pe o distanță foarte lungă. Toate acestea pot avea efecte negative asupra sănătății organismului nostru. În schimb, majoritatea alimentelor găsite când faci cumpărături în piață sunt cultivate cu mare efort de către producători. Aceștia expun pe tarabele lor produse hrănitoare, folosind tehnici durabile, iar fructele și legumele sunt culese cu puțin timp înainte de a fi aduse în piață.

Varietatea produselor

În piață găsești o varietate uimitoare de fructe și legume pe care nu le vezi în prea des în supermarket: roșii de toate soiurile, urzici, usturoi verde, leurdă, dovlecel galben și multe altele. Este o oportunitate minunată și diversificată de a ne bucura de fructe și legume!

Cunoști originea produselor

Dacă-ți faci periodic cumpărăturile în piață, cu siguranță că vei învăța de unde provin fructele și legumele tale preferate. Producătorii și comercianții sunt deschiși la discuții și îți vor oferi cât mai multe detalii despre originea produselor lor.

Rețete noi, sfaturi și idei despre gătit

După cum am spus și mai sus, producătorii și comercianții sunt foarte deschiși față de fiecare persoană care face cumpărături la piață. Aceștia întotdeauna îți vor oferi un sfat, o idee nouă de gătit, o rețetă pe care o știu de la bunici, deoarece împărtășesc această pasiune pentru tot ce înseamnă hrană naturală și sănătoasă. Să nu uităm că în piețe se organizează periodic și târguri, unde poți afla mai multe secrete și lucruri despre gătit.

Te simți mai aproape de comunitatea în care trăiești

Nu ai prefera să te plimbi printre tarabele încărcate de fructe și legume, în aer liber, decât într-un spațiu închis, luminat artificial și cu muzică gălăgioasă? La piață, cumpărăturile sunt mai degrabă o plăcere decât o corvoadă. Piața este un loc pentru a te întâlni cu vecinii tăi, a socializa, sau pur și simplu pentru a te bucura de viață!

Tu cât de des îți faci cumpărăturile în piață și care este motivul principal pentru care alegi să faci asta?

Citește și:

top-shop.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.