Amadeus – prima premieră a stagiunii la Teatrul Dramatic Galați

0
142
Amadeus

Teatrul Dramatic “Fani Tardini” ne invită în acest weekend la lansarea primei premiere a stagiunii 2018-2019. Este vorba de spectacolul-eveniment al stagiunii în curs și a anului pe care tocmai îl încheiem, producție ambițioasă a trupei dramaticului gălățean, AMADEUS de Peter Shaffer.

Așadar, sâmbătă și duminică, 15-16 decembrie, de la ora 19.00, sunteți invitați să intrați în universul răscolitor al unei povești cu protagoniști (Wolfgang Amadeus Mozart și Antonio Salieri) cu trasee de viață excepționale. Numele lor au trecut testul timpului, iar întâlnirea lor, la acel moment, a marcat esențial istoria muzicii.

În piesa Amadeus, plasată la Viena sfârșitului de secol XVIII și început de secol XIX, Shaffer a preluat tema generoasă a misterului unui geniu – în acest caz, sub forma unui vizionar al muzicii, care își imagina compoziții întregi, minunate și înălțătoare în cap, dar care se prezenta lumii drept un aventurier deșănțat și un libertin auto-distructiv. Muzica lui Mozart, despre care Salieri vorbește cu reverență ca fiind “vocea lui Dumnezeu”, intrigă și trezește revolte la gândul că ar putea fi creată de o astfel de persoană destrăbălată. Acest gând este un chin pe care Salieri nu-l poate îndura și, astfel stând lucrurile, el va lupta asiduu și cu încrâncenare, pentru a submina succesul lui Mozart. Geniul muzicii de la curtea împăratului Franz Josef se stinge la numai 35 de ani, iar pe Salieri, neîmpăcat cu destinul și menirea sa, îl va urmări sentimentul de vinovăție până când va închide ochii ! Un spectacol despre arbitrariul, stăpân pe talent, putere de creație, inspirație, artă în forma ei supremă, geniu, vină, invidie, revoltă, joaca de-a Dumnezeu!

Citește și articolul  Dineu cu proști – cu Horaţiu Mălăele în rol pricipal – pe 18 decembrie la Galați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.