Baletul Zorba la Teatrul Muzical “Nae Leonard” Galați

0
Baletul Zorba la Teatrul Muzical Nae Leonard Galați

Baletul Zorba se desfașoară în două acte (23 de scene) pe un libret de Lorca Massine, după romanul cu același nume al lui Nikos Kazantzakis, sâmbătă, 18 noiembrie, începând cu ora 18:30.

Spectacolul este una dintre formele inedite pe care le-a îmbrăcat mitul grecului Zorba – reprezentant al omului modern, nonconformist, și simbol al dragostei pentru viață, tânjind în permanență după libertate și independență. Prima materializare a acestui mit s-a făcut în romanul scriitorului grec Nikos Kazantzakis, căruia i-au urmat ecranizarea lui Michael Cacoyannis și, în anul 1988, baletul creat de coregraful american Lorca Massine, pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis. Baletul Zorba a fost reprezentat în premieră mondială la data de 6 august 1988 la Arena di Verona și doi ani mai târziu, la 19 octombrie 1991, la Marele Teatru din Varșovia (la ora actuală Teatrul Național), fiind preluat apoi pe scene din întreaga lume. Versiunea de la Varșovia, semnată de coregraful Lorca Massine a fost readusă în fața publicului polonez de aproximativ 150 de ori.

Povestea vorbește despre John, un turist american care ajunge pe tărâmul grecesc, dorind să ia contact cu obiceiurile locului și să se integreze în noul mediu. Se îndrăgostește de Marina, o tânără din partea locului, deja promisă grecului Yorgos. În mijlocul ostilității tot mai pronunțate arătate străinului de către băștinași, apare Zorba – un exilat ,,fără identitate”, un om liber, care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John, relevându-i adevărata semnificație a dansului, ca simbol al eliberării, capabil de a exprima atât bucurie, cât și tristețe.

Teatrul propune un spectacol de excepție, în care melodiile memorabile, multe dintre ele preluate din filmul lui Cacoyannis cu același nume, completate prin intervenții vocale și corale, acompaniind parcursul coregrafic conceput de Lorca Massine și interpretat de soliștii și ansamblul de balet al instituției noastre, vor transpune spectatorii în minunatul spațiu al peisajelor grecești!

Baletul Zorba – O producție a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

LORCA MASSINE (invitat) – Coregrafia și libretul, conceptul scenografic
VALENTIN CODOIU – Adaptare scenografică
MĂDĂLINA MÂNZAT (invitată) – Lighting designer
MIRCEA MUNTEANU – John
DAN HAJA – Zorba
ANDREEA JURA – Marina
AUGUSTIN GRIBINCEA – Manolio
GABRIELA SIMA – Madam Hortance
RODICA BACOIU, LAURA POP, DORINA LUCACIU, OFELIA MĂRGINEAN, DALIA COSTEA, PATRICIA CENAN, INGRID POKA, DIANA GROZA, ROXANA COCIȘ, IULIANA DANE, POLINA STĂNESCU, RALUCA PERDE, CRISTINA TODA, CRISTINA BOBOC, ALINA NEGRU, PETRA TRĂILĂ, ENIKO FĂRCAȘ – Fete
OCTAVIA POPA, RADU SÂNTIMBREAN, ROMULUS PETRUȘ, VALENTIN MIHĂILĂ, LUCIAN BACOIU, PAUL CUIBUS, TUDOR STUPARU, ROBERT KALMAN, ANDREA DE FELICE, ANTONIU MON, MARIUS TODA, DANIEL MOGA – Băieți

ANSAMBLUL DE BALET AL OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

ANNA KRZYSKOW (invitată) – Asistență coregrafie
MAGDY M. HAWASH – Asistență scenografie
Pr. FLORIN CĂTĂLIN GHIȚ – Consultant lingvistic/ Traducerea libretului din limba greacă
DAN LUPEA – Regie scenă culise

Sursa: facebook

Citește și Din nou la Galaţi, o comedie de cinci stele: Un bărbat pentru Sara

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.