Beneficiile piersicilor – de ce este bine să le consumăm?

0
26

Gustul delicios și mirosul îmbietor sunt doar câteva dintre motivele pentru care le consumăm, dar beneficiile piersicilor asupra sănătății sunt un argument în plus pentru care trebuie să le savurăm în această perioadă. Iată câteva dintre beneficiile piersicilor de care sigur veți ține cont data viitoare când mergeți la piață!

1. Pline de nutrienți și de antioxidanți

Piersicile sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. De asemenea sunt o sursă bogată de antioxidanți, care ajută la încetinirea îmbătrânirii organismului. Cu cât este mai proaspăt fructul, cu atât acesta conține mai mulți antioxidanți. O piersică de dimensiune medie (150 g) are următoarele valori nutritive:

 • 58 calorii;
 • 1 g proteine;
 • <1 g grăsimi;
 • 14 g carbohidrați;
 • 2 g fibre;
 • 17% vitamina C (din valoarea zilnică recomandată)
 • 10% vitamina A (din valoarea zilnică recomandată)
 • 5% vitamina E (din valoarea zilnică recomandată)
 • 5% vitamina K (din valoarea zilnică recomandată)
 • 8% potasiu (din valoarea zilnică recomandată)
 • 5% magneziu (din valoarea zilnică recomandată)

2. Ajută la digestie

Piersicile ajută și la îmbunătățirea digestiei. În medie o piersică conține 2 grame de fibre, dintre care jumătate sunt solubile, iar jumătate insolubile. Fibra insolubilă menține echilibrul gastrointestinal și reduce șansele apariției constipației. Fibra solubilă hrănește bacteriile bune din organism, care la rândul lor produc acizi grași. Aceștia reduc inflamațiile digestive și ameliorează simptomele afecțiunilor precum Boala Crohn sau Sindromul de intestin iritabil.

3. Pot ajuta la sănătatea inimii

Dacă consumați regulat piersici, atunci puteți reduce factorii de risc în dezvoltarea unor afecțiuni cardiovasculare și puteți menține un nivel echilibrat al colesterolului și al zahărului în sânge.

4. O piele mult mai sănătoasă și frumoasă

Dintre beneficiile piersicilor nu putem să nu enumerăm contribuția lor la o piele mai sănătoasă. Consumul piersicilor ajută la hidratare și la aspectul tânăr și curat al pielii. Mai mult, niște studii recente au descoperit cum extractul din fructele de piersici contribuie la prevenirea acțiunii razelor UVA și UBA asupra pielii.

5. Reduc simptomele alergiilor

Atunci când organismul este expus unei reacții alergice, acesta eliberează histamină, o substanță chimică al sistemului imunitar cu rolul de a combate alergiile. Histaminele fac parte din sistemul defensiv al organismului și sunt responsabile pentru apariția simptomelor alergiilor: strănut, mâncărime, tuse. Consumul de piersici poate împiedica eliberarea histaminelor în sânge.

6. Un sistem imunitar puternic

Piersicile conțin nutrienți și antioxidanți care ajută la clădirea unui sistem imunitar puternic.

Așadar, piersicile sunt cu siguranță un fruct foarte delicios, dar și sănătos! Beneficiile piersicilor nu se opresc aici. Ele pot fi savurate și combinate în zeci de feluri, care de care mai delicioase! Încercați-le dimineața cu ovăz, cu iaurt sau gătiți-le pe grătar sau în tigaie și veți crea cu siguranță o mâncare ingenioasă și sănătoasă!

Citește și: Curiozități despre pepene – este un fruct sau o legumă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.