Ai un câine? Ce obligații legale ai, în ceea ce privește botnița?

2
câine botnita

Pentru toți cei care au avut probleme cu poliția din în ceea ce privește botnița câinelui, aceste legi vă pot scoate din încurcătură atunci când organul de poliție caută motiv de harță în necunoștință de cauză. Poliția Comunitară și Jandarmeria pot da amenzi în stânga și în dreapta fără să cunoască rasele de câini și încadrarea acestora.

România se situează, probabil, pe ultimul loc în Europa din punctul de vedere al grijii față de animale. Vina este, însă, împărțită între autorități și proprietarii de animale. Descoperă care sunt obligațiile tale legale, ca proprietar de câine, în ceea ce privește purtarea botnitei.

Botnița este un element controversat în lumea iubitorilor de animale în general și a proprietarilor de câini în special. Dacă o parte a populației a fost educată să se teamă de câini și ar preferă să vadă inclusiv pekinezul vecinei cu botniță, cealaltă parte consideră că accesoriul este unul barbar, care constrânge inutil animalul, împiedicându-l să interacționeze cu mediul.

Ce spune legea?

În Monitorul Oficial nr. 146 din 27 februarie 2014 a fost republicată OUG nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. În cadrul acestui act normativ se arată următoarele:

Art. 1 Prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

  • Categoria I: Câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
  • Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Art. 2 Prin câini agresivi se înțelege:

  • orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
  • orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Conform aceleiași prevederi legale, câinii periculoși nu au voie în localuri publice sau în mijloacele de transport în comun, iar proprietarul este obligat ca pe drumurile publice să îi scoată întotdeauna în lesă și să le pună botnița.

Pentru a sta liniștit împreună cu patrupedul în parc, în situația în care este o rasă de câine ușor confundabilă cu rasele de câini agresivi și periculoși, aveți în vedere următoarele:

Conform Art. 34 posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:

  • să dețină asupra sa materialele necesare pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor fiziologice (pungile de plastic sunt suficiente);
  • să dețină carnete de sănătate pentru acestea și vor asigura vaccinarea animalelor în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare;
  • să nu permită accesul animalelor de companie în spațiile verzi din parcuri, grădini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă pentru copii, în magazine și piețe de desfacere a produselor agroalimentare.

Consecutiv incidentelor din ce în ce mai frecvente din ultimul timp, autoritățile au venit, mai recent, cu o completare. În prezent, în categoria câinilor agresivi intră “orice câine care, să fie provocat, muscă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private și orice câine care participa la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”. Potrivit legislației, acești câini ar trebui să poarte întotdeauna botniță atunci când sunt scoși în locuri publice, și să fie ținuți permanent în lesă cu zgarda sau ham, de către o persoană cu vârstă mai mare de 18 ani și care nu are dosar penal.

Botnița nu ar trebui asociată doar cu câinii agresivi

Având în vedere prevederile legale de mai sus, cea mai mare parte a populației asociază botnița cu agresivitatea și o privește că pe o pedeapsa, sau ca pe un indicator fără dubiu al unui animal feroce și de nestăpânit. În realitate, însă, botnițele au o mulțime de beneficii pentru câini și proprietari, cu condiția ca ele să nu fie niciodată folosite pentru a pedepsi animalul.

De pildă, un câine speriat sau rănit poate muscă din cauza stresului, prin urmare botniță poate fi foarte utilă în cazul unei urgențe. Unii câini, cei care nu reacționează bine în situații de stres, pot fi dresați să poarte botniță în anumite situații, cum e o vizită la veterinar sau la tuns. Acceptarea botnitei se educa, iar câinele o poate percepe cu aceeași detașare cu care privește zgarda, hamul sau lesă, dacă stăpânul îl educa corespunzător.

Botnița ajută la prevenție

După cum am văzut deja, în condițiile în care i se provoacă disconfort sau durere, orice câine poate reacționa încercând să muște, exact așa cum orice copil începe să plângă la vederea unui ac. Orice medic veterinar îți va spune că și cel mai prietenos câine poate avea o reacție de acest tip în condiții de stres.

Este mult mai ușor să îți înveți cățelul, încă de când este mic, cu ideea că trebuie să poarte botniță când mergeți la veterinar, decât să încerci să corectezi un comportament deja învățat. În joacă, atunci când încă e pui, câinele va accepta mai ușor o botniță special creată pentru mărimea sa, care nu îl deranjează în nici un fel.

Poți apela la ajutorul botnitei și când vine vorba despre tăierea ghearelor sau despre tuns; unele animale nu agreează aceste activități și e mult mai ușor să previi incidentele și dezvoltarea unor comportamente neplăcute decât să dezveti câinele să muște când îi atingi lăbuțele.

În cazul în care câinele tău a mușcat, în trecut, o persoană sau un animal, este foarte important să previi acest gen de comportament prin folosirea cât mai rapidă a unei botnite. Ține cont de faptul că botnița îl va împiedică să muște, dar câinele poate în continuare să îi rănească pe cei din jur, mai ales dacă e un animal de talie mare. Ea nu te scutește de folosirea lesei și nu poate fi utilizată ca mijloc de prevenire a distrugerilor pe care le face un cățel care roade.

Tips and tricks în ceea ce privește achiziționarea unei botnițe

Întotdeauna trebuie să creezi o asociere pozitivă în ceea ce privește botnița. Prezintă-i-o câinelui ca pe ceva amuzant, încă de când e pui și e mai deschis la a explora; dacă nu va fi cazul să o folosești pe viitor, foarte bine, dar profită de vârstă această pentru a i-o face familiară. Este esențial ca aceasta să i se potrivească perfect animalului. Întotdeauna trebuie să investești într-un model de mărimea potrivită, în funcție de rasă de câine pe care o deții, de vârstă sa și de caracteristicile sale fizice. În timp ce o poartă, câinele trebuie să se simtă confortabil, să poată să gâfâie cu gură deschisă, să bea apă și chiar să primească recompense. Din acest punct de vedere, mult mai recomandate sunt botnitele tip coș.

Evită botnitele de pânză; ele nu îi permit câinelui să gâfâie și se pot dovedi periculoase dacă sunt utilizate în sezonul cald sau pentru mai mult de câteva minute. Mai ales în situații stresante, cum e vizită la veterinar, ele trebuie evitate.

Te-ar putea interesa și Ai un animal de companie? Scapă de căpușe cu soluții naturale!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.