În 2024, trecerea la ora de iarnă în România va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 octombrie( data la care se dau ceasurile înapoi și noaptea devine mai lungă ). În această noapte, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, astfel încât ora 04:00 devine ora 03:00. Acest proces marchează sfârșitul orei de vară și începutul orei de iarnă, o practică adoptată pentru a maximiza utilizarea luminii naturale pe durata zilei.
La fel ca în fiecare an, România se pregătește pentru a trece la ora de iarnă și în 2024, aceasta fiind ora legală oficială standard. Așadar, noaptea devine mai lungă. Acest lucru înseamnă, că ziua de 27 octombrie 2024 va avea 25 de ore și nu 24, așa cum se întâmplă în mod normal. De obicei, schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după echinocțiul de toamnă. Atunci când, soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică. Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie.
Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932.
Medicii susţin că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul schimbarea orei până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar. Tot aceștia mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului, iar cei mai afectați sunt copiii și persoanele vârstnice. Doctorii mai spun că în această perioadă trebuie să reduceți consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante!
Cum să vă pregătiți cel mai bine de schimbarea orei
Deși orice perturbare a ritmului nostru poate fi deranjantă, există modalități prin care putem să ne ajutăm organismul să se adapteze mai bine:
- Păstrați un ritm regulat de somn înainte și după schimbarea orei
Este important să vă treziți la aceeași oră dimineața.
Organismul eliberează cortizol dimineața pentru a vă face mai alert.
Pe măsură ce ziua avansează, veți deveni din ce în ce mai obosit, deoarece nivelul de cortizol scade, limitând impactul schimbării de oră asupra somnului.
- Obișnuiți-vă treptat corpul cu noua oră, schimbându-vă încet, încet programul de somn pe parcursul unei săptămâni
Schimbarea orei de culcare cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu în fiecare zi vă va ajuta organismul să se adapteze fără probleme la noua oră și va reduce resimțirea decalajului orar.
- Mențineți un regim alimentar regulat
Mâncarea poate contribui, de asemenea, la sincronizarea ceasului corporal.