Mergeți des cu autobuzul? Iată ce drepturi aveți în fața controlorilor!

0
697
Mergeți des cu autobuzul Iată ce drepturi aveți în fața controlorilor!

Poate că vi s-a întâmplat vreodată să fiți prins de către controlorii companiilor de transport public fără bilet sau să fiți luat în derâdere de aceștia. Uitați ce drepturi aveți în cazul unui conflict cu controlorii!

  1. În primul rând, controlorii NU vă pot obliga să vă legitimați sau să vă lase fără actul de identitate! Aceștia pot solicita intervenția Poliției pentru a legitima persoana cu pricina. Obligația controlorilor este doar aceea de a VERIFICA LEGITIMAȚIA DE CĂLĂTORIE!
  2. De asemenea, aceștia nu au voie să vă bruscheze, să vă percheziționeze sau să vă rețină vreun bun personal! Dacă întâmpinați o astfel de situație, aveți dreptul și obligația să anunțați Poliția de abuzul la care sunteți supus. În cazul unui apel la Poliție, trebuie să depuneți plângere împotriva controlorului care a făcut abuz de putere și să îî cereți să se legitimeze pentru a ști împotriva cui depuneți plângerea!
  3. În ultimul rând, controlorilor le este interzisă reținerea unei persoane mai mult de jumătate de oră în mijlocul de transport sau în stație! Conform Codului Penal, respectiv articoluluii 189, dacă sunteți reținut mai mult de 30 de minute, situația se transformă automat în privare de libertate, fapt care este pedepsit cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

Dacă ați întâmpinat vreodată o astfel de situație sau știți pe cineva care s-a confruntat cu un astfel de abuz, anunțați Poliția! Astfel de cazuri sunt un semnal clar de alarmă ce trebuie tras cu privire la abuzurile de putere ce au loc în România! Fiți cetățeni informați și bucurați-vă de drepturi!

Motive serioase pentru a citi în fiecare zi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.