Ce semnifică Paștele Blajinilor – proveniență și tradiții

0
Ce este Paștele Blajinilor - proveniență și tradiții

Paștile sau Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne cu influențe creștine considerabile. Anul acesta se sărbătorește pe 24 aprilie.

Sărbătorită preponderent, în România și Republica Moldova, această sărbătoare are la bază pomenirea celor decedați și anume a rudelor și prietenilor apropiați. De Paștile Blajinilor credincioșii vizitează mormintele rudelor/apropiaților de la cimitire, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvârșesc sfințirea lor.

Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă.

Tradiții de Paștele Blajinilor

Femeile gătesc la fel ca de Paști, pentru ca și morții să primească, pe lumea cealaltă, bunătățile de care a avut parte familia.

Fiecare familie așteaptă venirea preoților la morminte. La fel ca de Înviere, se cântă „Hristos a înviat din morți”, iar preoții citesc de pe pomelnice numele celor trecuți în neființă.

Țara unde sărbătoarea ia cea mai mare amploare este Republica Moldova, unde ziua de luni de după duminica Paștelui Blajinilor (la o săptămână după Paștile creștin-ortodox) este declarată oficial ca fiind zi liberă.

În perioada comunistă sărbătoarea nu se putea ține lunea, aceasta fiind zi de muncă, de aceea a apărut obiceiul de a pomeni pe cei răposați duminica, zi oficială de odihnă, ceea ce nu corespunde tradițiilor, întrucât Biserica Ortodoxă nu oficiază pomenirea morților în Săptămâna Luminată, inclusiv în Duminica Tomii, fiind vreme de bucurie pentru Învierea Domnului. Pomenirile în alte zile apropiate Paștilor Blajinilor, nu sunt o regulă oficială, consfințită de Biserică, ci doar o practică locală.

Cine sunt Blajinii(Rohmani)

Se spune că Blajinii(Rohmani) fac parte din cei dintai oameni de pe pământ. Traiesc fără femeile lor, conviețuiesc cu ele numai 30 de zile pe an în vederea procreației. Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar afla dincolo de lumea văzută, pe unde se varsa Apa Sâmbetei, în delta ei, pe Ostroavele Albe. Preocuparile Blajinilor sunt postul si rugăciunile pentru cei vii. Deși sunt virtuoși, nu știu cum să calculeze data Sfintelor Paști. Oamenii le vestesc acestora că a venit Pastele prin intermediul apei, aruncând pe ea coji de ouă roșii.

Ce se dă de pomană de Paștele Blajinilor
  • ouă roșii
  • pască
  • cozonac
  • colivă
  • vin roșu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.