Ce semnificație are postul Paștelui pentru creștini

0
Ce semnificație are postul Paștelui pentru creștini

Postul Paștelui este unul dintre cele două mari posturi din an și cel mai aspru dintre toate. A început în data de 18 martie și este ținut în zilele noastre de foarte mulți credincioși, din motive religioase, dar și de cei care cred în beneficiile postului asupra sănătății.

În diferite tradiții spirituale și filozofii orientale, postul alimentar este adesea asociat cu purificarea trupului și a minții. Pentru creștini, postul reprezintă o modalitate de a se smeri în prezența lui Dumnezeu și de a-și reafirma credința. Deși nu este o parte obligatorie a creștinismului, finalizarea unui post poate aduce un mare sentiment de împlinire și de conexiune cu Dumnezeu.

Postul implică reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scopuri religioase și morale. În plus, creștinii trebuie să se abțină de la anumite gânduri dăunătoare, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc, într-o încercare de purificare și înălțare spirituală.

Cre este perioada postului

Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la cele 40 de zile și 40 de nopți de post pe care Mântuitorul Iisus Hristos le-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei. Acest post de 40 de zile aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Postul Paștelui 2024 la catolici a început pe 14 februarie, iar la ortodocși, postul a început pe 18 martie. Cu o săptămâmă înainte de lăsatul secului pentru postul Paștelui este ceea ce se numește Săptămâna Albă sau a Brânzei. Duminica lăsatului sec de brânză și lapte este cea din 10 martie, numită și Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. După această săptămână, adică pe 18 martie, începe Postul Paștelui 2024. Acesta se va termina pe 4 mai.

Ce este interzis să faci în postul Paștelui

Pe toată perioada Postului Paștelui nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată. Motivul pentru care nu se fac nunți în post este faptul că imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează perioada postului. Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului.LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.