Cum prepari cea mai gustoasă dulceață? Secretul – cireșe albe!

0
42

Vă propunem o rețetă inedită de dulceață pentru acest sezon – dulceață din cireșe albe întrucât este păcat să nu ne bucurăm de savoarea și gustul lor inedit!

Despre cireșele albe

Cireșele albe sunt o varietate a cireșelor roșii și se coc la jumătatea lunii iunie. Recolta lor se face cu grijă deoarece sunt mult mai sensibile decât cireșele roșii. Gustul lor este delicat și mai amar, dar plăcut. Ele se găsesc predominant în Republica Moldova, în special ”Pietroasele de Donissen”, cu fructe mijlocii, rotunde, pupla suculentă și suc excelent.

Să nu uităm și de ”Pietroasele de Cotnari”, considerat cel mai valoros soi de cireș dintre soiurile autohtone. Fructele sunt galbene, mari și rotunde, cu pulpa pietroasă și neaderentă la sâmbure.

Cireșele albe sunt bogate în vitamine, conțin proteine și săruri minerale și conțin puține calorii. Pot fi consumate de către diabetici, sunt diuretice, au efect de tonifiere și revitalizare fizică și mentală.

Ingrediente dulceață de cireșe albe

  • 1 kg cireșe albe fără sâmburi
  • 1 kg zahăr
  • o lămâie
  • 1 baton vanilie

Mod de preparare

Cireșele se spală și se scot de sâmburi. Cantitatea de fructe trebuie să fie egală cu cantitatea de zahăr. Atenție! Nu este recomandat să faceți mai mult de 2 kilograme de dulceață în același timp întrucât gustul se poate modifica.

Tăiați o lămâie în jumătate și stoarceți prima jumătate peste cireșele deja pregătite. Pe cealaltă jumătate o tăiați în bucăți mici cu tot cu coajă pe care le presărați pe lângă cireșele albe.

Într-un ceaun sau cratiță cu fund adânc, puneți 200 ml de apă. Când observați că apa începe să fiarbă, adăugați 1 kg de zahăr. Lăsați zahărul să fiarbă 10 minute la foc mediu spre mic până consistența devine siropoasă. Așteptați încă 10 minute și adăugați în sirop cireșele albe. Amestecați și așteptați să fiarbă.

Lăsați cireșele să fiarbă 5 minute, apoi stingeți focul și obligatoriu lăsați descoperită oala cu dulceața timp de 24 de ore. Unele gospodine repetă acest procedeu încă o dată sau de trei ori, pentru a se lega mai bine. Metoda, numită și tindalizare se folosește și în conservarea industrială și are ca scop sterilizarea produsului.

Așadar, peste 24 de ore de stat, fierbeți din nou dulceața timp de 10 minute, stingeți focul și repetați aceiași pași pentru încă alte 24 de ore.

Rezultatul este unul gustos, dulce și aromat, perfect pentru întreaga familie! Dulceața de cireșe albe este o surpriză gustativă care merită încerată!

Dacă ai făcut și tu dulceață din cireșe albe, spune-ne părerea în comentarii și arată-ne o poză!

Citește și: Un desert delicios: pâine cu banane/ banana bread

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.