Chihlimbarul, varietate şi culoare – o nouă expoziție tematică la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

0
Miercuri, 24 octombrie 2018, cu începere de la ora 12.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Chihlimbarul, varietate şi culoare”, manifestare organizată de instituția gălățeană în colaborare cu Universitatea Bucureşti – Facultatea de Geologie şi Geofizică – Departamentul de Mineralogie şi Muzeul Județean Buzău. Vor fi expuse 60 de piese de chihlimbar şi varietăţi de rumanit, copalit, succinit, moldavit, almasit, simetit, incluziuni vegetale şi de insecte, dar şi bijuterii confecţionate din chihlimbar, din patrimoniul Muzeului Județean Buzău și al Universității București.
Chihlimbarul este o rășină fosilă provenită din unele specii de pin, având culoarea caracteristică galbenă ca mierea sau de ceară, fiind uneori brun-roșcat sau verde-negru. Cele mai cunoscute varietăți de chihlimbar sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), rumanitul (chihlimbar din Carpații României și din Sakhalin – Rusia), burmitul (rășină extrasă din Burma Superioară și prelucrată în China), ajkaitul (rășină fosilă din Ungaria), precum și valchovitul (rășină fosilă din Moravia). La noi în țară, chihlimbarul a fost exploatat industrial până aproape de anii ’80, în zona localității Colți (județul Buzău), acum devenită arie protejată și unde s-a înființat Muzeul Chihlimbarului, aflat în subordinea Muzeului Județean Buzău.
Expoziția temporară “Chihlimbarul, varietate și culoare” va fi deschisă pentru public la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada 24 octombrie 2018 – 30 martie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.