Coana Chirița – premiera toamnei la Teatrul Național „Nae Leonard”

0
Coana Chirița - premiera toamnei la Teatrul Național „Nae Leonard”

O nouă premieră aduce duminică, pe 22 septembrie a.c., de la ora 20:00, pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați un vechi personaj al literaturii dramatice românești, legendar pentru hazul pe care îl stârnește și astăzi: Coana Chirița. În comedia muzicală pe care ne-o propune regizorul Dan Mirea, textele lui Alecsandri sunt readaptate, rezultatul fiind o comedie spumoasă, cântată într-un neaoș grai moldovenesc.

Așa cum Dostoievski spunea în celebrul interviu dat lui Eugène-Melchior de Vogüé, că „poporul rus a ieșit de sub poala mantalei lui Gogol”, așa putem spune și noi, poporul roman, că am ieșit din faldurile rochiei de catifea stacojie a Coanei Chirița. Noi, stră-strănepoții, suntem proiecția perfectă a formidabilei farmazoane de Bârzoieni, ființa gingașă și „sentimentabibilă”, care intenționează să plece la Paris ca să „sperie nemții”. Iar de plecat, trebuie să plece musai, pentru că proaspăta baroană s-a „uscat aici în provinție” și „s-a săturat de… Moldova”.

Regizorul Dan Mirea aduce un plus de valoare textului original, creionând o comedie muzicală de excepție (denumită de dramaturg „comedie cu cântice”), cu mult haz, răsturnări de situații și dinamism, ilustrând contrastul dintre esenţă şi aparenţă prin care sunt construite personajele aparţinând micii boierimi rurale.

Chirița în provincie rămâne inepuizabila capodoperă dramatică românească din care, fie că recunoaștem, fie că nu, ne tragem seva noastră națională. Și orice roman poată să spună în sinea sa: „Madame Chirița, c’est moi!”.

Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Daniel Divrician, iar conducerea muzicală a comediei în două acte cu cântece de Vasile Alecsandri, îi aparține lui Nicolae Mantu. La vioară o vom asculta pe Ilona Văduva. Din distribuție vor face parte actorii: Anton Mihail (Coana Chirița, moșierița), Paul Buța (Grigori Bârzoi, soțul Coanei Chirița), Costel Donose (Guliță, copilul lor), Cristina Ionașcu (Luluța, orfană), Viorica Mărăndici (Safta, sora lui Bârzoi), Alexandru Dobre (Leonaș, tânăr ieșean), Ovidiu Ghioc (Domnul Șarl, profesor francez), Andrei Ardeleanu (Ion, fecior boieresc), Cristina Vasopol, Mariana Pisică, Irina Popa, Adina Lazăr, Florin Pița, Florentina Andronic, Gheorghe Racoviță (țărani, jandarmi, boieri).

Cuvântul regizorului: „Am mai montat genul acesta de spectacole în teatre dramatice, dar într-un teatru de profil muzical, un asemenea concept pentru mine este o premieră. Am păstrat muzica originală a acestui spectacol. Am păstrat parfumul textului lui Alecsandri, doar că o să aduc o notă de inedit, pentru că toate personajele au câte o caracteristică aparte. Deși am păstrat conflictele în acest spectacol și tot ce înseamnă firul lui, am contemporaneizat foarte mult reacțiile, iar personajelor li s-au adus și lor nuanțe contemporane. Așadar, publicul este așteptat să vadă un spectacol clasic cu muzica originală, dar cu o notă de contemporan și de noutate”. (Dan Mirea, regizor artistic)

Cuvântul scenografului: Racordarea la modernitatea prezentului, paradoxal creează iluzia originalității. „Romgleza” vorbită astăzi este la fel de hilară ca franțuzismele Chiritei. Moravurile transced secolele cu dezinvoltura unei fermecătore primadone autumnale. Când comicul abundă prin toate mijlocele de expresie, literare și teatrale, discreția scenografiei devine un „must”.Conceptul scenografic păstrează și susține dinamica construcției regizorale printr-o prezență redusă la esență. Succesiunea rapidă a momentelor scenice este însoțită permanent de modificări ale spațiului și costumelor. Cum se întâmplă lucrul acesta? Vizionarea spectacolului devine un musai”. (Daniel Divrician, scenograf)

Prețul întreg pentru acest spectacol este de 32,4 lei, iar prețul redus pentru elevi, studenți și pensionari este de 21,6 lei. Pentru rezervări sau informații suplimentare despre bilete, puteți suna la numărul de telefon 0236.465.599 (casieria Teatrului) în intervalul orar afișat pe site-ul oficial al instituției sau pe pagina de Facebook a acesteia. Biletele pot fi achiziționate și online, accesând link-ul https://www.blt.ro/chirita-in-provincie .

Citește și articolul: O lume văzută prin obiectivul aparatului foto – vernisaj la Muzeul de Istorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.