Colectarea selectivă – proiect pilot într-o asociaţie de proprietari din Galaţi

0
colectarea selectivă Galaţi

Începând cu data de 16 octombrie 2017, Serviciul Public Ecosal lansează un proiect pilot pentru colectarea selectivă pe fracție uscată și fracție umedă a deșeurilor provenite din gospodărie. Proiectul pilot se va defășura în cadrul Asociației de Locatari nr. 758. Pentru colectarea deșeurilor reciclabile ce constituie fracția uscată, locatarilor li se vor distribui gratuit saci menajeri prin intermediul Asociației de Proprietari.

Pentru informarea corectă a populației, Asociația de Locatari nr. 758 și echipe ale Serviciului Public ECOSAL vor distribui materiale informative și vor prezenta locatarilor avantajele colectării deșeurilor produse în gospodărie pe două fracții – uscată și umedă. De asemenea, cetățenii vor fi înformați cu privire la faptul că în sacii primiți se vor colecta numai deșeuri reciclabile uscate (hârtie, plastic, PET, doze de aluminiu, cutii de tablă etc.) necontaminate (fără resturi alimentare sau lichide), urmându-se instrucțiunile din anunțul publicitar (fluturaș) anexat.
În zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, locatarii unde se desfășoară proiectul pilot vor poziționa lângă ușa de la intrare (în exterior) sacii menajeri conținând fracția uscată, urmând ca personalul Asociației de Locatari să îi ridice în intervalul orar 8.00 – 10.00 și să îi predea Serviciului Public ECOSAL. Deșeurile amestecate nu vor fi ridicate de la ușa apartmentului iar gunoiul menajer va fi în continuare depozitat la punctul de colectare existent.

Locatarii care au propuneri de îmbunătățire a sistemului de colectare selectivă pot trimite sugestiile la e-mail: colectare_selectiva@ecosalgl.ro

Rezultatele așteptate sunt:

– creșterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă și implicit creșterea veniturilor SP ECOSAL. Contribuția la Fondul de Mediu datorată de Primăria municipiului Galați pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă se va diminua sau se va elimina.

– „etanșarea” circuitului de colectare față de persoanele care sustrag deșeurile reciclabile și în acest scop distrug igluurile și containerele, aruncă pe jos deșeurile menajere, etc. îngreunând munca SP ECOSAL și crescând costurile de operare.

– o cantitate mai mica de deșeuri menajere depusă în containere (doar cele nereciclabile), ceea ce va conduce la o frecvență mai mică a ridicării containerelor, cu rezultante în scăderea consumurilor pentru mașinile SP ECOSAL (fluxul de gunoi menajer) și cantități mai mici ce vor fi depuse în Depozitul Ecologic (scăderea gradului de umplere în timp) respectiv creșterea duratei de exploatare a celulei 1 – Tirighina.

În funcție de rezultatele proiectului pilot (care se va desfășura în 33 de scări de bloc) și cu informațiile strânse pe durata proiectului pilot (2 luni) se va extinde în viitorul apropiat sistemul de colectare la sursă la toate scările de bloc de pe raza municipiului Galați.

Sursa: Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi

Citeşte şi articolul Iacob Deal – locul vizitat de mai toţi gălăţenii – are nevoie de ecologizare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.