Contesa Maritza – sub bagheta maestrului Eugen Dan Drăgoi

0
Contesa Maritza Dan Drăgoi

Contesa Maritza, opereta compozitorului Emmerich Kálmán, va fi prezentată pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galați duminică, 23 februarie, de la ora 18:00, sub bagheta dirijorală a maestrului Eugen Dan Drăgoi.

Publicul este invitat să facă cunoștință, sau să revadă, una dintre cele mai îndrăgite operete semnate de compozitorul maghiar, a cărei primă audiție s-a soldat cu un succes fulminant, la Viena în seara de 28 februarie 1924, cu Hubert Marischka în rolul contelui Tassilo. Textul operei muzicale se bazează pe Romanul unui tânăr sărac, de Octave Feuillet. Prima reprezentaţie în România a spectacolului a fost jucată de trupa lui Nae Leonard, la trei ani după premiera absolută.
Opereta Contesa Maritza a revenit în repertoriul liricului gălăţean în 2014, fiecare reprezentaţie fiind primită cu entuziasm de public, datorită calităţilor nealterate de trecerea vremii: muzică plăcută şi veselă şi un text plin de umor fin.

Frumoasa Contesă Maritza, bogată, fermecătoare și înconjurată de adoratori înfocați, pretendenți atât la farmecele ei cât, mai ales la averea sa fabuloasă, este personajul ce a inspirat pana celor doi libretiști Julius Brammer, Alfred Grünewald, și a înflăcărat imaginația compozitorului. Subiectul romantic, având în centrul său dragostea dintre Tassilo și contesă, dobândită cu greu pe parcursul unei intrigi pasionale, a inspirat o muzică la fel de romantică, impregnată de inflexiuni ale cântecului popular maghiar, ale valsului vienez și ale romanței gitane. Vă invităm să descoperiți sau să redescoperiți frumusețea ariilor țigăncii ghicitoare, aria lui Tassilo („Când molcom se scurg clipele-n amurg”), aria Maritzei („Cântă-mi ca altădată, hai, bătrâne lăutar”), duetul fraților Liza-Tassilo („Copilărie cuib de nădejdi și dor”), romanța lui Tassilo („Zi-i țigane…”) și altele, arii care au devenit adevărate șlagăre.

Din punctul de vedere al construcţiei dramatice, intriga centrală a operetei se leagă în jurul celor două personaje principale, care se îndrăgostesc, se despart din pricina unor neînţelegeri, apoi se împacă. Intriga secundară, aproape invariabil frivolă, se axează pe cea de-a doua pereche, căreia îi este destinată o muzică mai lejeră şi mai vivace, de cele mai multe ori scrisă în formă de duet.
Emmerich Kálmán, originar din Ungaria, asemenea lui Franz Lehár, a fost unul dintre arhitecţii perioadei de argint a operetei vieneze, din primul sfert al veacului trecut.

Regia este semnată de maestrul Cristian Mihăilescu, iar din distribuţie vor face parte: Andreea Blidariu – debut (Contesei Maritza), Valentin Vasopol (contele Tassilo), Adina Lazăr (Liza), Adrian Mărginean (Zsupan), Florentina Soare – debut (Manja), Dominic Cristea (Iota), Gheorghe Racoviță (Ceko), George Apostolache (Carl), Florina Nistor (Ibi), Ioan Badea (vioară solo), Elvis Butunoi (contrabas), Sebastian Băncilă (un țigan).

Preţul întreg al biletelor este de 32,40 lei, iar cel redus pentru elevi, studenți și pensionari este de 21,60 lei. Biletele pot fi achiziționate online, accesând link-ul sau de la casieria de bilete a Teatrului (0236.465.599) în intervalul orar afișat pe site sau pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Te-ar putea interesa și Bărbații la 40, femeile la 43 – un super spectacol de Dragobete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.