Utilizarea de conturi false pe reţele de socializare este infracţiune

4
conturi false reţele socializare infracţiune

Fapta unei persoane de a deschide sau a utiliza conturi false pe o reţea de socializare pe numele altei persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informaţii, fotografii sau video, constituie infracţiune şi este interzisă prin lege.

Utilizatorii care deschid sau folosesc conturi pe numele altor persoane pe reţelele sociale ar putea face închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private.
Conform Codului penal, infracțiunea de fals informatic se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Instanţa supremă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza conturi false pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.

„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ.

Vezi şi Cele mai bune instrumente de marketing pentru social media în 2021

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.