Opereta „Crai Nou” revine de Ziua Națională a României

0
„Crai Nou” Ziua Națională

Duminică, pe 1 decembrie, de la ora 18:00, puteți fi spectatorii operetei Crai Nou, prima operetă românească, scrisă cu pasiune și dragoste de țară de marele compozitor, Ciprian Porumbescu. Crescut și educat în dragoste de țară, Ciprian Porumbescu își afirmă de timpuriu spiritul patriotic. La doar 18 ani participă alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, uimind asistența cu minunatul său cântec de vioară, la aniversarea a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna, prima serbare a marelui Voievod Ștefan cel Mare, a trecutului românilor și, în același timp, o chemare spre mântuirea neamului, spre întregire și independență. A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa, printre cele mai populare lucrări concepute de el fiind: „Balada pentru vioară și orchestră” op.29, opereta Crai Nou, cântecul patriotic „Pe-al nostru steag e scris unire” (astăzi imnul național al Albaniei) și fostul imn al țării noastre, „Trei culori”.

Visul de a crea o operetă românească a fost amplificat pe când studia în capitala valsului și viziona acolo spectacole de prestigiu. În cei doi ani, cât a stat la Viena, Ciprian Porumbescu a venit în contact direct cu opereta europeană, cultivată de Strauss, Suppé etc. și și-a însușit, în manieră proprie, trăsăturile acestei specii muzicale.

Folosind drept libret comedia Crai Nou a lui Vasile Alecsandri ce proiectează, pe un fundal de basm, mitul că dorințele tinerilor îndrăgostiți se împlinesc odată cu apariția Lunii noi, a Craiului nou al nopții înstelate, Porumbescu realizează o compoziție veselă, optimistă, senină, inundată de vis, tandrețe și melancolie.

Deși era suprasolicitat de activitățile școlare, extrașcolare și cetățenești, Ciprian Porumbescu a găsit timp ca din noiembrie 1881 și până la începutul lui februarie 1882, să compună muzica pentru opereta Crai Nou și să distribuie partiturile interpreților. La 09-21 februarie 1882, rolurile se cunoșteau iar repetițiile se desfășurau cu succes. Moralul artiștilor amatori angajați la o asemenea realizare și a compozitorului dirijor era ridicat, după cum o confirmă compozitorul într-o scrisoare către tatăl său:

„Opereta mea merge, deja, foarte bine. De luni începem probele pe scenă și de duminică, acum în două săptămâni, o reprezentăm. Publicul este, deja, foarte nerăbdător și nu mai poate aștepta ziua repetiției. Interesul e atât de mare încât oamenii care priveau la început întreprinderea mea cu compătimire, auzind de proiectul ce-l fac acum, manifestă zelul cel mai călduros  pentru cauză. De o să aibă succes bun o vom da de trei ori. De două ori pentru scopuri filantropice, a treia oară în beneficiul meu”.

„Crai Nou” Ziua Națională

Din distribuție vor face parte soliștii: Adelina Diaconu (Anica), Florentina Soare (Doichița), Florin Bobei (Leonaș), Valentin Vasopol (Bujor), Adrian Ionescu (Moș Corbu), Costel Donose (Ispravnicul). Alături de soliști, vom asculta orchestra și corul Teatrului și vom vedea pe scenă și ansamblul de balet al instituției, cu toții sub bagheta maestrului Eugen Dan Drăgoi.

Regia artistică a acestui spectacol îi aparține lui Adrian Mărginean, scenografia poartă semnătura Andreei Săndulescu, iar coregrafia a fost sub grija maestrei Gabriela Gegea. Pregătirea muzicală este asigurată de Ludmila Calalb

Tenorul Adrian Ionescu a absolvit studiile de Licenţă şi Masterat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia canto, clasa profesorului Alexandru Chiper. A fost angajat solist al Operei Române din Iași și al Teatrului „Nae Leonard” din Galați.

Te-ar putea interesa și Sărbătorile de iarnă cu concerte și artificii, de la Sf. Andrei până la Revelion

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.