Transurb achiziționează prin credit bancar cele 40 de autobuze noi

0
174
Transurb achiziționează prin credit bancar cele 40 de autobuze noi

În legătură cu informațiile care circulă în spațiul public despre achiziționarea unui lot de 40 de autobuze noi, societatea Transurb face următoarele precizări: autovehiculele vor fi fabricate în Turcia, de compania BMC, aceasta având cea mai bună ofertă în cadrul licitației organizate. Chiar dacă și-ar fi dorit, compania Transurb nu putea opta, legal vorbind, pentru achiziționarea de autobuze fabricate în România.

Referitor la zvonurile privitoare la calitatea celor 40 de autobuze care urmează să ruleze pe străzile din Galați, acestea respectă toate standardele actuale.
Compania din Turcia are o vastă experiență în domeniu, iar autobuzele care vor ajunge la Galați în următoarele cinci luni au motoarele fabricate în Anglia, în timp ce numeroase componente sunt realizate la fabrici renumite din Germania și din alte țări europene. Autobuzele BMC Turcia circulă în zeci de țări din toate colțurile lumii și doar în ultimii trei ani, compania a vândut peste 2.000 de autobuze în Europa și Asia.

La licitația organizată de Transurb, compania din Turcia a fost reprezentată de dealerul din România, societatea BMC Truck & Bus SA.
Oferta declarată câștigătoare are valoarea de 26.246.000 RON, fără TVA, pentru un număr de 40 de autobuze noi de mare capacitate, respectiv 656.150 lei / bucata X 40 bucăți. Contractul prevede o perioadă de mentenanță de 5 ani, timp în care firma câștigătoare va asigura buna funcționare a autobuzelor livrate. Autobuzele urmează să fie livrate până la sfârșitul acestui an, termenul prevăzut în contract fiind de 150 de zile de la finalizarea licitației și semnarea contractului.
Valoarea totală a achiziției va fi suportată de SC Transurb SA, prin contractarea unui credit bancar, în care Primăria Municipiului Galați va fi garantul societății.

„Am auzit multe voci care s-au grăbit să conteste demersul nostru de a achiziționa, prin licitație, 40 de autobuze moderne pentru gălățeni. Unii au criticat faptul că nu am cumpărat autobuze fabricate în România, neînțelegând că nu aveam posibilitatea legală de a face acest lucru. Alții ne-au acuzat că achiziționăm <turcisme>, neinformându-se despre calitatea autobuzelor fabricate de BMC. Vorbim de autobuze moderne, care au motorul fabricat în Anglia și care la interior arată mult mai bine decât cele ale concurenței. De asemenea, faptul că am reușit să convingem mai multe bănci să ne sprijine în această achiziție, a ajutat mult în atragerea furnizorilor interesați. Iar acesta e un prim pas concret în strategia noastră, urmând ca în scurt timp să venim și cu alte măsuri menite să conducă la îmbunătățirea transportului în comun din Galați.” (Mihai Cadinoiu, directorul SC Transurb SA)

Compania BMC Turcia a fost fondată în anul 1964 și de atunci fabrică, în special, vehicule militare, camioane și autobuze. Unitatea de producție de la Izmir are 3.000 de angajați și circa 122.000 de metri pătrați și poate produce, în cazul autobuzelor, 2.000 de unități pe an. Compania intenționează să construiască o unitate de producție mult mai mare tot în Turcia, începând din anul 2021.
„Compania noastră este dealer al BMC Turcia din 2002. Noi am vândut peste 2.000 de autovehicule, avem o mare experiență. Fabrica din Turcia și-a schimbat proprietarul și a reînceput producția în urmă cu trei ani. De atunci, au livrat peste 2.000 de autovehicule în Bulgaria, la Sofia, în Polonia, în Italia, în Lituania și, bineînțeles, peste tot în Turcia. Pentru turci, BMC este un fel de Dacia, în Turcia BMC este peste tot. BMC este o companie foarte mare, livrează în numeroase țări din toată lumea. În România, în ultimii ani, BMC a vândut doar autobuze de capacitate mică, la Buftea, Brăila și Brașov. În ceea ce privește modelul BMC Procity de 12 metri, este primul contract din România, vom livra 40 de autobuze la Galați. Autovehiculul arată foarte bine în interior și în exterior, motorul vine din Anglia, componentele autobuzului sunt făcute la firme renumite, iar prețul este foarte bun deoarece producătorul are, printre altele, propria turnătorie, unde fabrică numeroase părți. În curând, o să prezentăm, la Galați, autobuzul pe care BMC Turcia îl va fabrica pentru gălățeni.” (Silvia Colacea, reprezentantul BMC Truck & Bus)

Cele 40 de autobuze Euro 6 vor avea, fiecare, lungimea de 12 metri și o capacitate de transport de minimum 85 de persoane (pe scaune și în picioare), din care minimum 25 pe scaune (plus un loc scaun rulant și un loc conducător auto). De asemenea, autobuzele vor avea podeaua joasă și vor fi prevăzute cu rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilități (plus buton exterior de deschidere pentru aceste persoane).
Vehiculele vor fi dotate cu aer condiționat, afișaj de tip LED, sistem de supraveghere video și validatoare de card compatibile cu sistemul de ticketing ce urmează a fi implementat în Galați.

Sursa: Biroul Relații cu Publicul Transurb

Mai multe detalii, poți citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.