Lupta cu deşeurile de pe Dunăre continuă pe 27 iulie, la Brăila

0
Cu Apele Curate - lupta cu deşeurile de pe Dunăre

Proiectul Cu apele curate îşi propune să dea startul acțiunii de salvare a apelor țării noastre de plaga deșeurilor plastice. Hai si tu! Înscrie-te aici.

Dacă ai auzi de un monstru acvatic de 4,2 tone semnalat în Dunăre, ce ai crede că este? Conform unei estimări a ARBDD (Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunării) 4,2 tone de plastic sunt transportate în fiecare zi (1.533 t/an) de Dunăre, colector cvasi-integral al rețelei hidrografice din România, în Marea Neagră. Este greu să exagerăm măsura teribilă a flagelului, care face ca metaforele să pară niște biete diminutive. Iată o cauză care nu ar trebui să lăse nepăsător pe nimeni, o temă de acțiune pentru fiecare dintre noi. Dunărea, apele noastre, merită aceasta. Dincolo de sentimente nobile și vorbe frumoase, merită acțiune. Fapte care să tragă un semnal de alarmă, să dea un exemplu și un semnal pentru schimbarea atitudinii fiecăruia față de problema poluării apelor.

Întâlnirea organizată de Cu Apele Curate are loc pe 27 iulie, ora 8:30, la Gara Fluvială din Brăila. Va fi igienizată zona până la ora 10:30. Doritorii sunt rugaţi să se echipeze corespunzător: încălţăminte antiderapantă, pantaloni lungi care să-i protejeze în zonele cu vegetaţie înaltă, cremă de protecţie solară, pălărie. Aduc organizatorii saci şi mănuşi.

Începând cu ora 11:00, toţi participanţii sunt invitaţi la Restaurant Camelia pentru un schimb de impresii şi planuri pentru viitor, în timp ce copiii se vor bucura de ateliere de reciclare creativă susţinute de Alina Irascu şi Cătălina Levarda.

Scopul proiectului iniţiat de Asociaţia Mai Mult Verde şi finanţat de Lidl România este să genereze o intervenție în sensul reducerii cantității de plastic din apele Dunării, o acțiune care va viza atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și măsurile de prevenire și combatere a deversărilor viitoare.

Din cauza dimensiunilor fenomenului poluării, ambele categorii de activități amintite sunt necesare și trebuie menținute pe termen lung și extinse în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, de pe teritoriul României și în toate celelate țări riverane. Doar astfel se poate spera că vom avea în viitor o țară cu apele curate… de la vărsare până la izvoare.

O asemenea încercare are nevoie, pentru a fi încununată de succes, de forțe pe măsura răului cu care luptă participanţii. Asemenea forțe pot fi obținute doar prin unire, de aceea proiectul aduce laolaltă parteneri din sectorul neguvernamental, structurile guvernamental-administrative și mediul de afaceri.

Iată care sunt punctele de reciclare a uleiului alimentar uzat în Brăila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.