Cum poți solicita un card european de sănătate gratuit

0

Ce este un card european de asigurări sociale de sănătate?

Este un card gratuit cu ajutorul căruia, la nevoie, puteți beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite). Prestațiile acoperite includ, de exemplu, prestațiile acordate în legătură cu boli cronice sau existente, precum și în legătură cu sarcina și nașterea.

epantofi.ro

Practic, cu acest card ai acces gratuit sau la un cost mult mai redus la serviciile medicale – tratamente și proceduri – care sunt acoperite în mod normal de asigurările de sănătate din țara vizitată.

Cardurile sunt eliberate de către casa națională de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră.

Ce nu acoperă cardul european de sănătate?

Important – cardul european de asigurări sociale de sănătate:

  • nu este o alternativă la asigurarea de călătorie; acesta nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate;
  • nu vă acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei dumneavoastră este de a obține tratament medical;
  • nu garantează servicii gratuite; date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în țara dumneavoastră să nu fie gratuite într-o altă țară.

Cum puteți obține un card?

Pentru a obține cardul, contactați organismul de asigurări de sănătate de care aparțineți și care este responsabil cu rambursarea cheltuielilor dumneavoastră medicale. Află mai multe aici.

answear.ro

Pentru a obține cardul european de sănătate trebuie să urmezi pașii de mai jos:

  •     Completezi cererea de eliberare a cardului european de sănătate
  •     Depui la casa de asigurări de sănătate unde ești luat în evidență cererea, împreună cu documentele enumerate mai sus.
  •     Casa de asigurări de sănătate îți verifică calitatea de asigurat și apoi eliberează cardul de sănătate european.

Cardul de sănătate european se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data la care ai depus și ți-a fost înregistrează cererea. Cardul îți va fi transmis prin Poștă la adresa înscrisă pe cererea de eliberare.

Care sunt costurile unui card de sănătate european?

Cardul european de sănătate îți este emis în mod gratuit de către Casa de asigurări de sănătate la care ești asigurat. În cazul în care ai pierdut cardul și soliciți un card european duplicat va trebui să achiți contravaloarea acestuia de 8,33 lei, fie la casieria Casei de asigurări de sănătate, fie prin transfer bancar.

Cine poate beneficia de card?

Cardul european de sănătate poate fi solicitat de orice persoană care face dovada calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

Ce perioadă de valabilitate are cardul?

Cardul european este valabil 24 de luni de la data eliberării și puteți solicita unul nou cu maxim o lună înainte de expirarea lui.

Cum puteți proceda în cazul în care autoritatea de asigurări de sănătate de care aparțineți refuză să vă emită un card european de asigurări sociale de sănătate?

Dacă solicitaţi un card european de asigurări sociale de sănătate, autoritatea de care aparţineţi este obligată să vă emită un astfel de card sau, dacă nu este posibil, un certificat înlocuitor provizoriu, în cazul în care cardul nu este disponibil imediat. Dacă autorităţile nu procedează astfel, există posibilitatea depunerii unei plângeri.

Ce măsuri puteți lua în cazul în care cardul nu este recunoscut în străinătate?

Dacă autoritățile din alt stat membru al UE (sau din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) nu vă recunosc cardul CEASS, puteți solicita casei dumneavoastră de asigurări să ia legătura cu medicul sau spitalul în cauză.

Tu ai folosit un card european de sănătate? Scrie-ne experiența ta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.