Cum se deosebește gripa de celelalte infecții respiratorii?

2

Gripa este o boală respiratorie contagioasă cauzată de mai mulți viruși gripali de tip A, B, C, care infectează gâtul, nasul și plămânii. Ea poate fi ușor confundată cu o răceală din cauza simptomelor asemănătoare. Anul acesta ne confruntăm cu o infecție respiratorie, COVID-19, care prezintă simptome similare cu gripa și răceala. Iată cum le putem diferenția:

Febra

În cazul infecției cu virusului gripal, febra este ridicată, cu temperatură de 38 de grade timp de 3-4 zile. Febra este un simptom frecvent în cazul infecției cu noul coronavirus. Ea nu apare în cazul răcelii comune.

Dureri musculare

Ele sunt frecvente și puternice în cazul gripei și pot apărea la pacienții infectați cu COVID-19. Se manifestă ușor la pacientul cu o răceală comună.

Oboseală

Senzația de oboseală se resimte intens timp de 2-3 săptămâni în cazul gripei. Poate apărea în cazul coronaviruslui. Se manifestă ușor la o răceală comună.

Nas înfundat

În unele cazuri, obstrucția nazală poate apărea la gripă și la infecția cu noul coronavirus. Este frecventă întâlnită în cazul răcelii.

Strănut

Uneori întâlnit la pacienții diagnosticați cu virusul gripal sau cu noul coronavirus. Un simptom des întâlnit la răceală.

Durere în gât

Frecventă în cazul gripei și răcelii. Doar în unele cazuri întâlnită în infecția cu COVID-19.

Tuse

Frecventă, chiar severă la pacienții infectați cu virusul gripal sau cu noul coronavirus. Ușoară în cazul răcelii comune.

Pierderea gustului și a mirosului

Poate apărea în cazul unei infecții gripale. Frecvent întâlnită la pacienții cu COVID-19. Nu apare în cazul unei răceli.

Termenul de „boală respiratorie acută” sau „infecție respiratorie virală acută” cuprinde un număr mare de boli, care, în cazul a 90%, sunt provocate de mai multe tipuri de virusuri. Transmiterea virusurilor se manifestă pe calea aero-picături: prin tuse, strănut sau vorbire, prin contact apropiat și, indirectă: prin mâini, obiecte proaspăt contaminate cu secreții, apă din bazine.  

 Evoluţia este în general spre vindecare fără sechele.

Citește mai multe despre diferențele între gripă și răceală.

Sursa: Trai Sănătos

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.