Cum te ajută un puffer să reduci semnificativ costurile de încălzire a locuinței?

0

Dacă vrei să crești eficiența sistemului de încălzire instalat în locuința ta, montarea unui puffer te poate ajuta să crești durata de viață a centralei și să ai cheltuieli mai mici, ca urmare a stocării energiei termice și reducerii ciclurilor pornire-oprire ale centralei. Montarea unui puffer asigură stocarea agentului termic pe o perioadă mai lungă de timp și permite folosirea acestuia la nevoie, fiind un echipament care se pretează în cazul sistemelor de încălzire ce folosesc combustibil solid sau energie termică solară.

Dacă vrei să crești eficiența sistemului de încălzire instalat în locuința ta, montarea unui puffer te poate ajuta să crești durata de viață a centralei și să ai cheltuieli mai mici, ca urmare a stocării energiei termice și reducerii ciclurilor pornire-oprire ale centralei. Montarea unui puffer asigură stocarea agentului termic pe o perioadă mai lungă de timp și permite folosirea acestuia la nevoie, fiind un echipament care se pretează în cazul sistemelor de încălzire ce folosesc combustibil solid sau energie termică solară. 

epantofi.ro

Deși este similar cu un boiler, pufferul este un echipament diferit care stochează căldura produsă în exces, eliberată ulterior în sistemul de încălzire la nevoie [1] pentru instalația din toată casa (calorifere, încălzire în pardoseală), în vreme ce boilerul este utilizat pentru prepararea apei calde menajere și consumul acesteia la cerere. Rolul pufferului este unul foarte specific – apa caldă este stocată și livrată în calorifere, în instalația de încălzire în pardoseală etc. El nu livrează însă apă caldă menajeră, ci distribuie căldura în sistemul de încălzire din locuință. Dacă vrei să asigure apă caldă menajeră, este necesară și instalarea unui boiler.   

Ce este mai exact un puffer?

Numele acestui echipament te poate induce în eroare, dar cu siguranță ai auzit de el dacă ești familiar cu sistemele de încălzire și echipamentele destinate optimizării lor. Asemănător cu un boiler, pufferul este un rezervor conectat la sistemul de încălzire care stochează energia termică produsă de centrală. În interiorul acestui rezervor se acumulează apă caldă și se absoarbe excesul de căldură, ceea ce duce la optimizarea funcționării sursei de încălzire prin regularizarea ciclurilor de pornire-oprire. Deci, centrala nu mai trebuie să funcționeze cu variații de temperatură și durata de viață a componentelor din sistemul de încălzire este prelungită. 

Prin instalarea unui puffer, eviți pierderile de energie calorică apărute prin încălzirea apei în exces, care implică la rândul său o cantitate mai mare de combustibil. Acest echipament asigură funcționarea eficientă a arzătorului și randamentul constant al centralei. Pufferul este un vas cilindric bine izolat ce alimentează circuitul de încălzire cu apă doar atunci când este necesar, iar până atunci o stochează la temperaturi înalte. Căldura preluată poate fi utilizată mai târziu, chiar dacă centrala este oprită. 

În altă ordine de idei, pufferul este echipamentul care înmagazinează agentul termic produs de centrala care funcționează pe combustibil solid sau lichid. Sarcina acestui echipament este de a compensa diferența dintre căldura generată și cea consumată, stocând căldura produsă și permițând folosirea ulterioară a acesteia ca apă de încălzire [2]. Pufferele au de obicei un volum de câteva sute sau mii de litri, în funcție de necesitățile sistemului de încălzire la care vor fi conectate. 

answear.ro

Ce tipuri de puffere există?

Există mai multe tipuri de puffere dintre care poți alege pentru centrala ta, iar oferta s-a extins semnificativ pe parcursul ultimilor ani. Chiar dacă investiția inițială este destul de mare, aceasta va fi amortizată în scurt timp prin economia la costurile de încălzire.

Pufferele pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii: 

  1. Capacitate: în catalogul Dolinex găsești o gamă variată de puffere, a căror capacitate variază de la 300 până la 2.000 litri. De exemplu, un puffer 1000 l KOPH VTA4 se pretează cazanelor care funcționează pe combustibil solid și reduc consumul cu până la 30%, contibuind la realizarea unor economii semnificative. 

Dolinex recomandă alegerea unui puffer cu o capacitate de 10-25 litri de apă acumulați pentru fiecare kW al centralei. Dacă folosești o centrală de 30 kW, o să ai nevoie de un puffer cu o capacitate de cel puțin 300 litri, alegerea optimă fiind a unui puffer 750 litri

  1. Izolație: eficiența unui puffer depinde inclusiv de materialul izolator pe care îl are în componență. Pufferul este izolat termic pentru a accelera încălzirea apei și pentru a o menține la o temperatură ridicată pe termen lung, cât și pentru scăderea consumului de energie. În funcție de materialul izolator, există puffere cu izolație din vată minerală și puffere cu izolație din poliuretan. Este important să alegi un puffer bine izolat pentru a asigura echipamentului un randament mai mare;
  2. Număr de serpentine: serpentinele sunt tuburile de metal care pot fi conectate la sursele de căldură. Pufferul ales trebuie să fie compatibil cu sistemul de încălzire în care vrei să îl integrezi. Pe piață sunt disponibile:
  • Puffere fără serpentină: acestea se potrivesc cel mai bine cu centralele pe combustibil solid. Le poți alege dacă ai o centrală pe lemne sau peleți și dacă nu ai planuri de extindere a sistemului de încălzire (cum ar fi să montezi panouri solare în viitor);
  • Puffere cu o serpentină: dacă ai o centrală pe combustibil gazos sau solid ori ai instalat deja un panou solar, poți să te orientezi către pufferele cu o serpentină atâta vreme cât sursa de căldură este una singura;
  • Puffere cu două serpentine: dacă ai o instalație de încălzire cu două surse de căldură (precum funcționarea concomitentă a unei centrale termice și a unui panou solar sau pompe de căldură), ai nevoie de un puffer cu două serpentine care pot fi conectate la două surse diferite de căldură și utilizate simultan. La Dolinex găsești puffer 1000 l cu 2 serpentine pe care îl poți alege pentru sistemele de încălzire pe bază de centrală (pe lemne sau brichete) sau panouri solare. 

De ce să folosești un puffer?

Dacă vrei să prelungești durata de viață a centralei pe care o folosești și să îți reduci cheltuielile de încălzire, un puffer poate fi soluția. Acest rezervor de acumulare izolat împiedică pierderile de energie termică și oferă utilizatorului un mai mare control asupra sistemului de încălzire pe combustibil solid din dotarea casei sale. Iată câteva dintre avantajele instalării unui astfel de echipament:

  1. Costuri reduse de încălzire: pufferul reduce consumul de combustibil și eficientizează procesul de ardere, astfel că vei observa cum cheltuielile de încălzire sunt mai mici odată cu folosirea unui puffer. Optimizarea consumului de combustibil se datorează înmagazinării energiei termice și folosirii acesteia la nevoie. Modul de funcționare econom al centralei poate fi atins atunci când se păstrează o temperatură constantă în cazanul centralei, iar pornirile și opririle periodice (pentru că utilizatorii nu folosesc încontinuu apa caldă) nu fac decât să consume mai mult combustibil; 
  2. Randament mai mare al sistemului de încălzire: pufferul este un rezervor care stochează energia termică și permite folosirea ei mai târziu, atunci când este necesară. Asta înseamnă că sursa de căldură nu mai este suprasolicitată, alimentând pufferul cu apă caldă numai la nevoie.  Autonomia cazanului cu lemne crește tocmai pentru că excesul de apă caldă este stocat și trimis la echipamentele de distribuție a căldurii (calorifere) inclusiv după ce focul din cazan s-a stins; 
  3. Durată prelungită de viață a echipamentelor: ciclurile repetate de pornire-oprire ale centralei nu sunt sănătoase pentru sistemul de încălzire și componentele sale. Folosind un puffer, aceste cicluri (ON-OFF) sunt diminuate considerabil, ceea ce favorizează funcționarea centralei și a componentelor în parametri optimi; 
  4. Confort sporit: dacă folosești o centrală pe lemne pentru a încălzi locuința, trebuie să o alimentezi constant. Când folosești un puffer, nu mai trebuie să pui lemne/brichete în centrală atât de des, pentru că surplusul de energie termică se păstrează. Intervalul de alimentare a centralei depinde însă de necesarul termic din casă, de temperatura de afară și de gradul de izolare al spațiului;
  5. Posibilitatea de conectare la mai multe surse de căldură simultan: așa cum ai văzut mai devreme, unele puffere pot fi conectate simultan la mai mult de o sursă de căldură. Dacă în viitor ai planuri de exindere a sistemului de încălzire existent cu panouri solare, poți alege pufferele cu două serpentine pentru stocarea energiei termice. 

În principal, investiția într-un puffer rezultă în costuri mai mici de încălzire, devenind o soluție eficientă pentru cei care își doresc să facă economii și să susțină funcționarea optimă a echipamentului de încălzire din locuință. 

Pentru ca investiția să fie una pe termen lung, alege un puffer care se pretează particularităților sistemului de încălzire pe care îl folosești. Într-un catalog diversificat de echipamente termice, Dolinex include puffere cu diferite capacități și număr de serpentine, proiectate pentru reducerea consumului de combustibil și pentru a prelungi autonomia cazanului. 

Surse externe: 

[1] – Do I need a buffer tank for my heating system? 

[2] – Buffer storage tank – the ideal way for efficient CHP heat utilisation | EM Magazine 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.