Știi cum te vede copilul tău?

Știi cum te vede copilul tău?

144
0
DISTRIBUIȚI
Știi cum te vede copilul tău?

Dragă părinte,
Astăzi vin din nou către tine, așa cum te-am obișnuit deja, cu două întrebări. Însă, înainte de asta, te invit atunci când vei citi aceste întrebări, să îți iei liber 5 minute, nu e mult, și să te gândești cu implicare la răspunsuri. Știi deja că vorbesc din propriile trăiri și din cunoașterea acumulată, tocmai de aceea vreau să împărtășesc și cu tine. Să îți fie de folos!

Prima întrebare ar fi: Tu știi cum te vede copilul tău?
Când l-am întrebat pe Ștefan (are 9 ani acum) în urmă cu câțiva ani cum mă vede, am rămas uimită de răspuns. Și asta pentru că răspunsul lui era format din calități pe care el a simțit în relația noastră că le am.
Pentru a afla răspunsul la această întrebare, tot ce ai de făcut este să îți întrebi copilul. Te asigur că răspunsul pe care îl vei primi te va uimi! Răspunsul va fi în funcție de ceea ce simte copilul că îi oferi.

A doua întrebare este: Știi ce vrea copilul tău de la tine?
În rolul de părinte, de mult ori avem tendința să cerem copilului să fie “cuminte” (deși aici e o întreagă poveste), să facă tot ce îi spunem noi, să asculte… ș.a.m.d. Însă nu ne gândim că și copilul vrea ceva de la noi. Te invit să vezi ce răspuns vei primi.

Când l-am întrebat pe Ștefan ce vrea de la mine, la fel, am rămas uimită. Răspunsul lui a fost foarte scurt: Mami, vreau doar atât, să fii fericită. Pentru că dacă tu ești fericită și eu sunt fericit.
Recunosc că am un copil foarte înțelept, iar pentru mine e maestru în dezvoltarea mea.

Așa încât aceste două întrebări, dragă părinte, îți pot arată o altă perspectivă a ta, una pe care cu siguranță nu știi că o ai!
De multe ori noi credem că știm ce simt copiii noștri, credem că știm ce vor de la noi, dar asta fără să îi întrebăm. Ne bazăm pe presupuneri. Însă adevarul este întotdeauna la ei, copiii noștri. Asta pentru că – nu-i așa? – copiii spun mereu adevărul.

Vezi care este adevărul copilului tău despre tine, ca părinte!

Petra Iorga
Facilitator Constelații Familiale
Facebook: părinți conștienți, copii echilibrați

Citește și alt articol din aceeași serie: Dă-i aripi să zboare copilului tău

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.