Curiozități despre pepene – este un fruct sau o legumă?

0

Deoarece sezonul lui se aproprie, credem că este timpul să aflăm câteva curiozități interesante despre pepene. Vă invităm să vă îmbogățiți cunoștințele și să aflați lucruri noi despre pepenele roșu în rândurile ce urmează!

1. Fruct sau legumă?

De-a lungul timpului, întrebarea cea mai copleșitoare legată de pepene a fost dacă este un fruct sau o legumă. Ei bine răspunsul corect este…ambele variante! Datorită gustului său dulce și zemos, pepenele este considerat de multă lume un fruct. Și din punct de vedere botanic, ar cam avea dreptate. Asta deoarece el crește precum unul: se trage din flori polenizate de albine și conține semințe. Dar tot botanica ne dă de cap deoarece a clasificat pepenele în familia curcubitaceelor, de unde mai fac parte legume precum castravetele, dovlecelul sau bostanul. Preferăm să considerăm deocamdată pepenele atât un fruct, cât și o legumă, un aliment cu adevărat special!

2. Poate fi consumat cu totul

Deși când îl consumăm, ne concentrăm asupra miezului suculent al pepenelui și îi aruncăm coaja, este bine de știut că și învelișul său este comestibil. Pe lângă faptul că este o sursă bogată de fibre, coaja de pepene ajută și la menținerea sub control a tensiunii arteriale. În China, ea este servită prăjită sau călită. Tot chinezii usucă și prăjesc semințele de pepene (asemenea celor de dovleac) și le consumă ca gustare.

3. Există 1.200 specii de pepene

Dar ca să fie mai ușor pentru toată lumea, pepenele este împărțit în 4 mari categorii: cu semințe (picnic), fără semințe, mini-pepeni și pepene galben. Cel mai popular soi de pepene este Crimson Sweet, o specie picnic, dulce, zemoasă și cărnoasă. Dintre cele mai neobișnuite varietăți de pepene amintim specia Golden Midget, cu coaja galbenă și miezul roșu și Cream of Saskatchewan, cu miezul de culoare albă.

4. Pepenii fără sâmburi nu sunt modificați genetic

Circulă un mit care spune că dacă pepenele nu conține sâmburi, atunci el a fost modificat genetic. În realitate, acest soi de pepene este rezultatul hibridizării, un fenomen cât se poate de normal. Interesant este cum cu câteva decenii în urmă pepenii fără sâmburi se găseau foarte greu, însă acum 85% din pepenii comercializați în Statele Unite sunt fără sâmburi.

5. Pepenele are propria zi internațională

Ziua de 3 august este cunoscută drept ”Ziua Internațională a Pepenelui” și este sărbătorită pretutindeni. Cum? Consumând cât mai mult pepene și citind cât mai multe curiozități despre acesta!

6. Fermierii japonezi au o metodă unică de a cultiva pepenele

În Japonia, pepenele crește în formă de…pătrat! Timp de 40 de ani, fermierii au cultivat pepenele într-un recipient cubic, care i-a conferit această formă inedită. Inițial ei au venit cu această idee pentru a-l putea depozita mai ușor în frigider. În ziua de astăzi, japonezii cultivă fructul și în formă de inimă, piramide sau chiar fețe umane, vândut la sume exorbitante.

7. Istoria pepenelui Bradford

Prin anii 1840, în Carolina de Sud, Nathaniel Napoleon Bradford crea o nouă specie de pepene care-i va purta numele. Acest soi era extrem de dulce și zemos și cu coaja foarte subțire, devenind popular foarte rapid datorită gustului inedit. Însă deoarece învelișul era atât de fragil, el nu putea fi exportat foarte ușor, iar în anii 1920 comerțul cu pepenii Bradford s-a oprit. Gustul Bradford părea să fi dispărut pentru totdeauna. Dar familia nu s-a lăsat bătută și a continuat să crească propriul soi în curtea lor din spate timp de aproape o sută de ani. Iar acum, când condițiile de transport s-au îmbunătățit, pepenii Bradford pot fi din nou degustați în întreaga lume!

8. Ajută la prevenția cancerului

Pepenele conține licopen, un antioxidant care a fost demonstrat că poate reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire cu cancer de prostată, pulmonar sau gastric.

9. Câtă apă conține?

Răspunsul e: 92% apă! Nu degeaba denumirea lui în engleză este ”watermelon”!

10. Cel mai mare pepene

Recordul pentru cel mai mare pepene îi revine lui Chris Kent, fermier din statul american Tennessee. În 2013, el a cultivat un pepene care cântărea aproximat 160 de kg. Pepenele face parte din specia Carolina Cross, cunoscută pentru dimensiunile ei gigante.

Acestea au fost cele mai interesante curiozități despre pepene care ne-au stârnit interesul! Ce părere aveți despre acest fruct/legumă? Ce mai știți despre el?

Te-ar putea interesa și: 10 curiozități despre înghețată pe care sigur nu le știai!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.