De ce unele persoane atrag țânțarii mai mult decât celelalte?

2

Vara este sinonim cu vacanță, căldură, soare și relaxare dar și cu…țânțarii. Aceste insecte încep să-și facă apariția la începutul lunii iunie, după perioada de înmulțire din lunile aprilie-mai. În România există peste 50 de specii de țânțari și deși înțepătura lor nu este periculoasă, ci doar deranjantă, ei pot transmite o mulțime de afecțiuni precum malaria, febra galbenă, febra Dengue, West Nile, encefalita etc. Dar v-ați întrebat vreodată de ce unele persoane par să atragă mai mulți țânțari decât celelalte?

1. Au grupa de sânge O

Țânțarii sunt atrași de grupa de sânge a fiecăruia, iar grupa de sânge O se pare că este favorita lor. Persoanele care au această grupă de sânge sunt cu 83% mai predispuse la a fi atacate de țânțari. Cercetătorii nu au descoperit cauza clară pentru care ei sunt mai atrași de grupa de sânge O, dar o explicație pare să fie faptul că aceasta conține cele mai multe proteine, benefice pentru femelele țânțar. La polul opus, grupa de sânge A este cea mai neplăcută grupă de sânge pentru țânțari.

2. Sunt femei gravide

Tot țânțarii se folosesc de dioxidul de carbon pe care îl expirăm și de temperatura internă pentru a-și găsi următoarele ținte. Femeile gravide emit o cantitate mai mare de dioxid de carbon, iat temperatura lor internă este mai ridicată decât în cazul celorlalte persoane.

3. Consumă alcool

Alcoolul atrage țânțarii! De aceea în serile cu prietenii, la un grătar și o bere, suntem invadați pretutindeni de către țânțari.

4. Sunt persoane active

O altă atracție pentru aceste insecte este…transpirația. Componentele chimice din transpirație sunt un magnet pentru țânțari, astfel încât persoanele active din punct de vedere fizic ar trebui să ia măsuri în plus împotriva lor. O soluție ar fi ca aceștia să se hidrateze cât mai mult, în special în timpul activităților sportive, deoarece apa reduce substanțele chimice din transpirație care îi atrage pe țânțari.

Ce putem face împotriva înțepăturilor de țânțar?

  • cumpără produse contra țânțarilor cu minim 30% DEET (dietiltoluamid)
  • fă-ți propria soluție împotriva țânțarilor în casă, folosind ulei de eucalipt și lămâie
  • poartă bluze și pantaloni lungi
  • calmează zona iritată cu o loțiune mentolată pe bază de calamină

Tu te numeri printre persoanele care par a atrage țânțarii mai mult ca ceilalți?

Citește și: Care este rutina de îngrijit tenul corect în sezonul cald?

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.