Dependența în vremea pandemiei

0

Cu toții am întâmpinat dificultăți sociale în momentul în care ne-am confruntat cu stările impuse la nivel național de către Guvernul României: cea de urgență și cea de alertă.

Cu mic cu mare, ne-am conformat rigorilor impuse. Putem spune că inclusiv mecanismul de a nu mai merge la lucru, primind șomajul tehnic, ne-a oferit un timp de “respiro”. Zis și făcut. Numai că dependența, fie ea de substanțe (alcool, droguri) sau comportamentală (jocuri de noroc) a avut o pantă în creștere.

Voi încercă să detaliez succint cum a crescut gradul de adicție în perioada – cea de alcool și de jocuri de noroc.

1.           Timpul “mort”, este un factor de risc în consumul abuziv de substanțe/alcool. 

Dacă luăm o persoană alcoolic funcțională, vorbim de o persoană cu un serviciu, care își plătește dările aferente, face cumpărături pentru acasă, iar când ajunge la domiciliu, nemaiavând nimic de făcut, se apucă să bea. Acesta fiind un comportament frecvent, prinde contur asupra tabietului individului. Vin de la muncă, am terminat treaba pe ziua de azi, este normal să mă premiez cu o bere, un pahar cu vin sau orice altă băutură alcoolică.

În momentul în care individul nu trebuie să se trezească dimineața să meargă la serviciu, de foarte multe ori comportamentul de adicție începe să prindă contur… Dacă nu am treabă azi, poate încep ziua cu “Micul dejun al campionilor” (o bere sau o tărie). Așa se pun bazele unui nou comportament distructiv.

2.           Chiar dacă s-au închis fizic casele de pariuri și cazinourile, jocurile de noroc nu au dispărut. Au trecut subtil în mediul online. Cu foarte multe “oferte”, dublarea sumei la prima depunere, rotiri gratuite și multe alte “oportunități”, jucătorul poate cădea foarte ușor în aceasta plasă. Nu joc din banii mei, drept dovada nu pierd. Cazinourile, atât cele fizice cât și cele online, au un mecanism foarte bine pus la punct prin a induce jucătorului nevoia de a repeta experiența de joc. Chiar dacă nu sunt bani depuși de jucător, repetiția jocului creează o nevoie de a juca din nou. Și surpriză, de data asta este pe bani reali….

Jocurile de noroc și-au găsit tentaculele prin pandemie și nevoia individului de siguranță financiară.

Această pandemie a adus cu sine comportamente distructive care sapă adânc în defavoarea omului de rând și familiei în sine.

Putem să vedem partea plină a paharului în aceste timpuri dificile și să ne întoarcem la oameni. La empatie, la dragostea față cei apropiați și față de cei ce au nevoie de un ajutor.

AUTOR:  Psih.Drd. Florian MIU; Fondator PROSALVITA     

Citește și: Cum s-au descurcat tinerii în perioada stării de urgență?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.