Ai deşeuri electrice de care vrei să scapi? Sună gratis la TelVerde 0800 444...

Ai deşeuri electrice de care vrei să scapi? Sună gratis la TelVerde 0800 444 800

175
0
DISTRIBUIȚI
deşeuri electrice

Sună gratis la TelVerde 0800 444 800 sau intră pe www.colecteaza.ro iar echipa SLC Galați te va contacta pentru a stabili detaliile preluării de deșeuri electrice gratuit. Pentru persoane juridice se emit documentele necesare pentru casare. Preluarea de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție este un serviciu disponibil doar pentru deșeurile electrice grele sau voluminoase, care depășesc 30 kg. Pentru deșeurile electrice mici, becuri și baterii, consultă harta interactivă a punctelor de colectare.

De ce să colectezi?

În primul rând, aceste echipamente pot avea în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătatea populației, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.

De asemenea, majoritatea sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea irațională a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare înalt obţinut cu tehnologii de reciclare performante.

De asemenea, normele europene de mediu preluate de legislaţia naţională în domeniu ne cer să colectăm mai mult de 40% din cantitățile de aparate electrice și electronice vândute în anul 2016, respectiv 45% în perioada 2017-2020, pentru ca începând cu anul 2021 procentul să crească la 65%. Noi, românii, trebuie să demonstrăm că putem mai mult decât 1 kg/locuitor (maximul înregistrat de la demararea aplicării legislaţiei privind gestionarea DEEE în România) față de ținta de colectare impusă în trecut de 4kg/locuitor. Altfel, riscăm să plătim amenzi ce pot ajunge până la 124.000 EUR pentru fiecare zi de neconformitate (în acord cu procedura de infringement a UE). Cu alte cuvinte, acest decalaj ne va costa pe fiecare dintre noi, deoarece penalitățile sunt plătite de statul român, din bugetul public, adică din buzunarul cetățenilor.

Ce anume trebuie colectat?

Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile şi industriale (non-auto), corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente, toate acestea intră în categoria DEEE și trebuie reciclate. Pe scurt, trebuie colectat și reciclat aproape tot ce se bagă în priză sau funcționează pe baterii.

Cum trebuie colectate deșeurile electrice?

TelVerde 0800 444 800 (apel gratuit din toate reţelele de telefonie) este un serviciu oferit de Asociația RoRec, în sprijinul rețelei de operatori locali parteneri. Cetățenii pot apela TelVerde 0800 444 800 pentru a afla mai multe informații despre importanța colectării și reciclării deșeurilor electrice sau pentru a afla cum se pot debarasa corect de deșeurile electrice.

Citeşte şi articolul  Primăria Galaţi scurtează timpii de eliberare a Certificatului de Urbanism

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.