Două spectacole îndrăgite revin la Teatrul Național de Operă și Operetă

0
Două spectacole îndrăgite revin la Teatrul Național de Operă și Operetă

Sâmbătă și duminică, 26-27 ianuarie, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” readuce pe scenă spectacolul de divertisment pentru copii Ai carte! Ai party! și opereta cultă românească Crai Nou, de Ciprian Porumbescu, a cărei premieră a avut loc pe scena liricului gălățean cu ocazia Centenarului Marii Uniri, anul trecut.

Spectacolului muzical de divertisment pentru copii şi tineri intitulat Ai carte! Ai party! (sâmbătă, 26 ianuarie, ora 11:30) după scenariul lui Victor Cilincă, este pus în valoare prin regia lui Radu Horghidan. Muzica spectacolului este semnată de compozitorul Eugen Dan Drăgoi. Spectacolul porneşte de la basmul Fraţilor Grimm, „Frumoasa din Pădurea Adormită”, dar într-o viziune nouă, adaptată spiritului nonconformist al tinerei generaţii de azi. Făt Frumos, corupt de vrăjitoarea cea rea, devine indiferent la toate problemele majore ale umanităţii, în timp ce Zmeul, alături de vrăjitoarea cea bună, îşi asumă responsabilitatea de a salva împărăţia. Cartea este cea care, în momentul când este accesată, coordonează evoluţia pozitivă a acţiunii, dar declanşează, totodată, entuziasmul şi veselia unui party exuberant, dinamic, tineresc.

Opereta Crai Nou (duminică, 27 ianuarie, 18:00) compusă de Ciprian Porumbescu a răsunat pentru prima dată pe 27 februarie 1882 pe o scenă improvizată a Școlii Centrale din Braşov, astăzi Colegiul Național „Andrei Şaguna”. Reprezentația s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului, ceea ce a impus reluarea spectacolului în 12 și 23 martie, pe aceeași scenă. Lucrarea în două acte a fost scrisă pe textul comediei cu același titlu semnată de poetul Vasile Alecsandri. În gara Brașov, zilnic la oră fixă, se aude melodia operetei Crai Nou, iar în muzeul Primei Școli Românești din Șchei este o sală dedicată marelui compozitor.

Crai Nou îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică şi dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiţi. Opereta este de fapt o farsă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutaţi de ţăranii de la munte. Anica şi Leonaş fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutaţi de către ispravnic şi jandarmi. Apăraţi de Dochiţa şi de Moş Corbu, ei reuşesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi şi logodească.

Prețul întreg al biletului atât pentru spectacolul de operetă ”Crai Nou”, cât și pentru spectacolul de divertisment pentru copii ”Ai carte! Ai party!” este de 21,6 lei, iar cel redus de 10,8 lei.

Citește și articolul Cum se face – regia Octavian Strunila – pe 26 ianuarie la Galați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.