Echilibrul emoțional al copilului la început de an școlar

0

Dragă părinte,

Cu siguranță treci printr-o multitudine de stări emoționale, acum la început de Septembrie, când “noul an școlar” bate la ușă. Fiecare dintre noi, în această perioadă, în rolul de părinte, trece prin multe întrebări ce au nevoie de răspuns deoarece fiecare “are nevoie” să știe cât mai concret, care sunt modalitățile de organizare, structura în detaliu a începerii noului an școlar.

Astăzi vin către tine, cu o întrebare, mai profundă: Cum te-ai gândit să pregătești copilul din punct de vedere emoțional la început de an școlar? Ai avut timp să te gândești la acest aspect?

Sunt convinsa că i-ai povestit despre toate regulile, măsurile de igienă și riscurile care pot apărea, dar acum apelez la starea ta interioară, ca părinte, în care te invit să te observi și să vezi ce dai mai departe copilului tău din punct de vedere emoțional.

Și spun asta deoarece emoțiile părinților au mare impact asupra stărilor emoționale ale copiilor! Dacă tu vei simți doar frica, automat și copilul tău vă simți, frica! Îți reamintesc că fricile adulților și emoțiile lor în ceea ce privește o situație, poate de multe ori de către copil nici nu este percepută și asta pentru că minunații noștri copii au o capacitate fascinantă de adaptare la nou, la noi situații ivite.

Ce zici, vei reuși să faci asta?

Este adevărat, situația prin care trece fiecare dintre noi în rolul de părinte este nouă, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri, însă ei au nevoie din partea noastră de a trăi viața firesc deoarece pentru ei va conta întâlnirea cu alți colegi, emoția pe care o vor simți și modul în care se vor adapta și nicidecum nevoia de a fi disciplinați sau cum să poarte masca și cum să evite toate pericolele.

Copiii au o busolă interioară, una de care noi adulții, am uitat! Și te invit astfel, dragă părinte, la început de an școlar să te observi îndeaproape și să îți verifici și busola ta interioară emoțională astfel încât să:

–  îți găsești echilibrul emoțional de care are nevoie copilul tău;

– să îl îndrumi cu încredere în noul an școlar, oferindu-i la ” pachet ” tot ceea ce are nevoie să știe, dar și să fie, astfel încât să se simtă în siguranță la școală;

– ar fi bine să eviți să-ți proiectezi propriile frici asupra copilului înainte de a pleca la noul drum de an școlar;

Știi care e rolul nostru de adulți, părinți, în îndrumarea copiilor?

Acela de a fi noi în echilibru emoțional, lăsând la o parte propriile frici, scenarii și proiecții despre “și ce va fi dacă”. Atunci când noi suntem în echilibru emoțional, copiii vor putea fi veseli și se vor putea bucura de viață, în modul lor autentic de manifestare!

Astfel încât, acum te las să îți răspunzi la următoarea întrebare:

–  Ce pot să fac eu, că părinte, pentru a dezvolta un echilibru emoțional sănătos al copilului meu?

Spre folos și conștientizare profundă!

AUTOR: Petra Iorga, facilitator constelații familiale, facilitator programe educație părinți Family Energy Sturz

Te-ar putea interesa și: Te-ai întrebat vreodată cum arată tabloul familiei din care faci parte?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.