O pagină de dragoste – expoziție documentară Émile Zola

0
111
O pagină de dragoste - expoziție documentară Émile Zola

Émile Zola (Émile Édouard Charles Antoine Zola) s-a născut la Paris pe 2 aprilie 1840 dintr-un tată italian și o mamă franceză. Din tinerețe, Emile Zola este pasionat de literatură. Acumulează lecturi și se ambiționează să devină un autor profesionist. Încă de la vârste fragede consideră că scrisul este adevărata sa vocație. În clasa a șasea compune deja un roman despre cruciade.

Prietenii lui din copilărie, Paul Cézanne și Jean-Baptistin Baille, sunt și primii săi cititori. În schimburile lor de scrisori, Zola afirmă de mai multe ori că va deveni într-o zi un scriitor cunoscut.

Majoritatea romanelor lui Zola fac parte dintr-un ciclu ce poartă numele “Les Rougon-Macquart” („Familia Rougon-Macquart”). Având ca scenă cel de-al doilea imperiu francez, seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, alcoolismul și prostituția într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, „vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”

Cele mai importante volume ale ciclului „Les Rougon-Macquart” sunt „Germinal”, „Gervaise” și „Nana”, iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este „Thérèse Raquin”.

Pe 29 septembrie se comemorează 115 ani de la moartea celui mai cunoscut reprezentant al școlii naturaliste, romancier și personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică a Franței. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila dorește readucerea în actualitate a operei lui Émile Zola, organizând expoziția documentară „O pagină de dragoste” care cuprinde lucrări ale scriitorului precum și referințe critice despre acesta. Expoziția poate fi vizitată la parterul Secției Împrumut Carte pentru Adulți în perioada 29 septembrie – 9 octombrie.

Sursa: facebook

Citește și: Jana Andreescu – vernisajul expoziției de pictură și acuarelă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.