Vernisaj expoziție Mariana Tomozei Cocoș – patru decenii de muzeografie – 8...

Vernisaj expoziție Mariana Tomozei Cocoș – patru decenii de muzeografie – 8 August

44
0
DISTRIBUIȚI
Vernisaj expoziție Mariana Tomozei Cocoș - patru decenii de muzeografie - 8 August

Muzeul de Artă Vizuală Galați are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției Mariana Tomozei Cocoș – patru decenii de muzeografie, miercuri, 8 august, la ora 18.00. Expoziția cuprinde lucrări de pictură și grafică semnate de Mariana Cocoș, dar și panouri documentare care reflectă activitatea sa profesională de critic de artă și muzeograf.

Născuă pe 13 mai 1948 la Tecuci, Mariana Cocoș a absolvit în 1972, Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din  Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Istoria şi Teoria Artei. A fost profesor de istoria artei la Liceul  ,,Dimitrie Cuclin” Galați (1992-2010), la Colegiul Studium (1992-2003) și la Seminarul ,,Sf. Apostol Andrei” din Galați (2009- 2015). Din 1974 este muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, în perioada 2001-2003 fiind și director. Expert în artă modernă românească atestat de Ministerul Culturii, este membru fondator al Asociatiei Artistilor Plastici din Galati și membră a Uniunii Artistilor Plastici din România, secţia critică de artă din 1996.

Expoziția urmărește recunoașterea valorii unui muzeograf, critic de artă, plastician, care timp de peste 40 de ani a reprezentat Muzeul de Artă Vizuală Galați în plan național și internațional.

S-a urmărit transmiterea către publicul receptor a menirii Muzeului de Artă Vizuală Galați privind sublinierea excelenței în activitatea muzeografică și nu numai.

Organizarea unei expoziții cu amprenta  „Mariana Tomozei Cocoș” cu secvențe din zecile de expoziții organizate sub curatoriatul ei, cu marcarea în facsimil ale sutelor de pagini de critică plastică, cu expunerea unor lucrări de artă, sub semnătura autoarei, ce oferă o altă dimensiune asupra omului de cultură, se adresează publicului larg, tinerilor creatori, colegilor din muzeele din țară, nenumăraților admiratori ai întregii activități sub semnul „Mariana”.

S-a realizat astfel conștientizarea faptului că Muzeul de Artă Vizuală Galați știe să respecte valoarea nu numai „in memoriam” ci și atunci când acest lucru este posibil prin discuția directă cu muzeograful, criticul de artă, artistul.

Expoziția marchează un moment de împlinire a activității muzeografice, curatoriale, de interpretare fenomenului artistic, de creație plastică.

Muzeograful, plasticianul, scenograful, Gheorghe Andreescu, a știut să pună în evidență acest lucru.” (Dan Basarab Nanu – manager Muzeul de Artă Vizuală Galați)

Citește și articolul: Proiect inedit în Brăila: Cinefeel – primul cinematograf de artă deschis după 1990

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.