Festivalul Internațional Leonard își deschide porțile pe 4 noiembrie. Vezi aici programul

0
Festivalul Internațional Leonard își deschide porțile pe 4 noiembrie. Vezi aici programul

În perioada 4 noiembrie – 9 decembrie 2018, Festivalul Internațional „Leonard” promovează în Galați, pentru a 15-a oară consecutiv, încă din anul 2004, arta intrepretativă românească în lume, devenind astfel un eveniment de notorietate internatională. Dedicat în acest an al Centenarului Marii Uniri, Festivalul este emblematic pentru cultura muzicală gălățeană.

Timp de 5 săptămâni publicul gălățean va participa la 15 seri de recitaluri, concerte, opere și operete, dar și spectacole de revistă. Festivalul se deschide pe 4 noiembrie, de la ora 18:00, cu opera TURANDOT, de Giacomo Puccini, în regia lui Paolo Bosisio (Italia) și avându-l dirijor pe Gheorghe Stanciu (Constanța). Decorurile și costumele sunt asigurate de Domenico Franchi (Italia), iar coregrafia de Gabriela Gegea. Spectacolul este ultima realizare de excepție a colectivului gălățean, ce stă sub semnul aniversării a 160 de ani de la nașterea marelui compozitor Italian. Invitați speciali în această reprezentație extraordinară sunt soprana Olga Hristea-Stan (Rep. Moldova), tenorul Antonino Interisano (Italia) și basul Viorel Trofin (Constanța).
Serile Festivalului se continuă cu RECITALUL DE LIED, pe 9 noiembrie, de la ora 19:00, dominat de gândirea și sensibilitatea romantic, unde vom avea pe scenă sopranele Mihaela Alexa și Adelina Diaconu, dar și mezzosopranele Florentina Soare și Cosmina Stancu, toate acompaniate la pian de Ludmila Calalb.

Peste 15 motive pentru care să vii la Teatru

Pe 10 noiembrie, începând cu ora 18:00, va urma un alt spectacol din repertoriul curent al teatrului, CABARET, în regia lui Bogdan Drăgulescu, un succes al Revistei gălățene, reeditat de curând. Scenografia poartă semnătura Danielei Drăgulescu, coregrafia aparține Gabrielei Gegea, iar conducerea muzicală este asigurată de Nicolae Mantu.

Pe 11 noiembrie, de la ora 18:00, asistăm la musicalul lui Frederick Loewe, MY FAIR LADY, reluat în premieră anul trecut, în regia lui Teodor Niță, sub bagheta dirijorului Eugen Dan Drăgoi. Decorurile și costumele poartă semnătura Andreei Săndulescu, iar în cazul costumelor scenografa colaborează și cu Gheorghe Condrea. Coregrafia se află sub supravegherea lui Constantin Floriean.

Copiii se vor întâlni pe 16 noiembrie, de la ora 11:00, cu FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ, un musical celebru de Marius Țeicu și Silvia Kerim, în regia lui Nicolae Ciubuc. Scenografia este asigurată de Gheorghe Andreescu, coregrafia poartă semnătura lui Fănică Lupu, iar pregătirea muzicală aparține lui Nicolae Mantu.

Al doilea recital din Festivalul „Leonard” este RECITALUL CAMERAL de pe 17 noiembrie, de la ora 19:00. Iubitorii genului cameral vor avea bucuria de a asculta două capodopere ale cvartetului de coarde cu clarinet, în interpretarea cvartetului gălățean „L’amour”, unde solistul la clarinet va fi Gheorghe Constantinescu, vioara I – Cornelia Gheorghiu, vioara a II-a – Iulia Titea Sava, violă – Gabriela Lăzăroiu și violoncel – Tereza Gânju.

Pentru publicul iubitor de operă, Festivalul a pregătit pe 18 noiembrie de la ora 18:00 reprezentația extraordinară MADAMA BUTTERFLY, marcată de nota de autenticitate dată de evoluția sopranei Hidemi Tajima (Japonia), avându-I ca parteneri pe tenorul Florin Guzgă (Iași) și baritonul Roberto Bortoluzzi (Italia). Regia poartă semnătura lui Giampiero Zazzara, în vreme ce scenografia este asigurată de Grigore Gorduz, iar coregrafia Constantin Floriean. Spectacolul este coordonat muzical de maestrul Cristian Sandu (Cluj-Napoca) care va dirija și CONCERTUL VOCAL-SIMFONIC programat pe data de 22 noiembrie, începând cu ora 19:00. Acesta din urmă va avea două părți, dedicate marilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart, respectiv Ludwig van Beethoven cu Simfonia a V-a în do minor, op. 87.

Nelipsit în cadrul Festivalului „Leonard” se află DANUBE JAZZ & BLUES FESTIVAL, aflat la a V-a ediție. Anul acesta muzica originară din statul Louisiana, SUA se remarcă în acordurile trupelor din țară și din străinătate: Hot Leeks, Mongooz and the Magnet, FreeTet Jazz Project, Django Sound Quintet, Groove Garden Sorin Zlat Sextet, Mike Godoroja and the Blue Spirit. Pentru pasionații genului ,,sunt dedicate două seri artistice (23-24 noiembrie), ambele începând de la ora 19:00.

Artiști din Republica Moldova ne vor întâmpina cu o SEARĂ DE BALET în stiluri diferite (romantic, clasic, neoclasic și contemporan) inspirite din marile balete ale secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, pusă în scenă de Ansamblul „Tânărul Balet Moldovenesc” din Chișinău al Colegiului Național de Coregrafie din această țară, pe data de 25 noiembrie, ora 18:00. Spectacolul, în premieră mondială, celebrează 75 de ani pe care i-a dedicate în sluja artei coregrafice acest Colegiu, cotat ca a șasea școală vocational-coregrafică din lume.

Festivalul „Leonard” a pregătit pentru public și Premiera CRAI NOU, prima operetă cultă românească compusă de Ciprian Porumbescu, în regia tânărului Adrian Mărginean, avându-l ca dirijor pe Eugen Dan Drăgoi. Scenografia poartă semnătura Andreei Săndulescu, iar coregrafia îi aparține Gabrielei Gegea. Spectacolul, premieră locală a primei operete culte românești va fi pus în scenă pe data de 1 decembrie, Ziua Națională și a Centenarului Marii Uniri de la ora 18:00. Același spirit românesc îl vom găsi și în concertul „TOT CE-I ROMÂNESC NU PIERE”, marca Tudor Gheorghe, acompaniat de Corul și Orchestra Concertino. Spectacolul ne va fi prezentat într-o formulă unică, presărat cu multe surprize pe data de 7 decembrie, de la ora 19:00.

Spectacolul de revistă POVEȘTI MUZICALE DE IARNĂ, programat pe 8 decembrie de la ora 18:00 ne va aminti faptul că sărbătorile de iarnă se apropie, iar finalul festivalului va aduce pe 9 decembrie, tot de la ora 18:00, una dintre capodoperele verdiene extreme de apreciată de publicul larg, opera LA TRAVIATA cu soprana Diana Bucur (Iași) și tenorul Liviu Iftene (Brașov) sub bagheta maestrului Cristian Sandu (Cluj-Napoca). Spectacolul poartă semnătura regizorală a Eleonorei Constantinova, în vreme ce scenografia este asigurată de Grigore Gorduz, iar coregrafia de Fănică Lupu.

Acest Festival nu ar putea avea loc fără efortul și devotamentul total al întregului aparat artistic: soliștii, orchestra, corul, baletul și revista, precum și a întregii echipe a Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați. Pe întreaga perioadă a Festivalului Internațional „Leonard”, publicul are acces la frânturi din istoria Teatrului Național de Operă și Operetă Galați (programe de sală, afișe vechi, obiecte de recuzită, costume din spectacole etc.).

De asemenea, o altă expoziție desfășurată pe parcursul lunilor octombrie-decembrie a.c.invită spectatorii să își reamintească de lumea copilăriei cu gust de ciocolată și caramel. Într-o „Istorie dulce” este prezentată o colecție inedită de cutii de bomboane și ambalaje de dulciuri, confecționate încă din 1900. Organizată de Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, în colaborare cu Asociația „Muzeul Jucăriilor” (colecționar ing. Cristian Dumitru) și cu Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați, expoziția își așteaptă vizitatorii pentru a „gusta” din istoria dulciurilor românești și internationale.

Prețurile întregi la spectacolele din cadrul Festivalului Internațional „Leonard” variază între 21,6 lei și 120 lei, iar prețurile reduse pentru studenți, elevi și pensionari variază între 5,4 lei și 32,4 lei. Abonamentul pentru participarea la Danube Jazz & Blues Festival costă 64,8 lei.

PROGRAMUL FESTIVALUL INTERNAȚIONAL „LEONARD” – ediția a XV-a

Duminică, 4 noiembrie ora 18.00
TURANDOT OPERĂ de Giacomo Puccini
Durata: aprox. 3h
Dirijor: GHEORGHE STANCU (Constanța)
Regia: PAOLO BOSISIO (Italia)
Decoruri și costume: DOMENICO FRANCHI (Italia)
Coregrafia: GABRIELA GEGEA
Invitați: soprana OLGA HRISTEA-STAN (Chișinău) | tenorul ANTONINO INTERISANO (Italia) | basul VIOREL TROFIN (Constanța)
SOLIȘTII, ORCHESTRA, CORUL ȘI BALETUL TEATRULUI

Vineri, 9 noiembrie ora 19.00
RECITAL DE LIED
Durata: aprox. 1h 1/2
Soprane: MIHAELA ALEXA | ADELINA DIACONU
Mezzosoprane: FLORENTINA SOARE | COSMINA STANCU
La pian: LUDMILA CALALB

Sâmbătă, 10 noiembrie ora 18.00
CABARET Spectacol de REVISTĂ
Durata: aprox. 2h
Regia: BOGDAN DRĂGULESCU
Scenografia: DANIELA DRĂGULESCU
Conducerea muzicală: NICOLAE MANTU
Coregrafia: GABRIELA GEGEA
SOLIȘTII, ORCHESTRA DE REVISTĂ, BALETUL ȘI CORUL TEATRULUI

Duminică, 11 noiembrie ora 18.00
MY FAIR LADY MUSICAL de Frederick Loewe
Durata: aprox. 3h
Dirijor: EUGEN DAN DRĂGOI
Regia: TEODOR NIȚĂ
Decoruri: ANDREEA SĂNDULESCU
Costume: GHE. CODREA și ANDREEA SĂNDULESCU
Coregrafie: CONSTANTIN FLORIEAN
SOLIȘTII, ORCHESTRA, CORUL ȘI BALETUL TEATRULUI

Vineri, 16 noiembrie ora 11.00
FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ Spectacol pentru copii
Durata: aprox. 1h 1/2
Regia: NICOLAE CIUBUC
Muzica: MARIUS ȚEICU
Textul: SILVIA KERIN
Scenografia: GHEORGHE ANDREESCU
Coregrafia și mișcarea scenică: FĂNICĂ LUPU
Pregătirea muzicală: NICOLAE MANTU
ACTORII, SOLIȘTII ȘI ANSAMBLUL DE BALET

Sâmbătă, 17 noiembrie ora 19.00
RECITAL CAMERAL Recital cameral de clarinet și cvartet de coarde
Durata: aprox. 1h
CVARTETUL L’ AMOUR
Solist clarinet – GHEORGHE CONSTANTINESCU | Vioara I – CORNELIA GHEORGHIU | Vioara a II-a – IULIA TITEA SAVA | Violă – GABRIELA LĂZĂROIU | Violoncel – TEREZA GÂNJU

Duminică, 18 noiembrie ora 18.00
MADAMA BUTTERLY OPERĂ de Giacomo Puccini
Durata: aprox. 3h
Dirijor: CRISTIAN SANDU (Cluj-Napoca)
Regia: GIAMPIERO ZAZZARA
Scenografia: GRIGORE GORDUZ
Coregrafia: CONSTANTIN FLORIEAN
Invitați: soprana HIDEMI TAJIMA (Japonia) | tenorul FLORIN GUZGĂ (Iași) | baritonul ROBERTO BORTOLUZZI (Italia)
SOLIȘTII, ORCHESTRA ȘI CORUL TEATRULUI

Joi, 22 noiembrie ora 19.00
CONCERT VOCAL-SIMFONIC
Durata: aprox. 2h
Dirijor: CRISTIAN SANDU (Cluj-Napoca)
Partea I
W.A MOZART – 3 arii de concert
Soliștii: RODICA ȘTEFAN | COSMINA STANCU | ADELINA DIACONU
Partea a II-a
L. van BEETHOVEN – Simfonia a V-a, do minor, op. 87
ORCHESTRA SIMFONICĂ A TEATRULUI

Vineri, 23 noiembrie ora 19.00
Danube JAZZ & BLUES Festival
Durata: aprox. 4h
HOT LEEKS | FREETET JAZZ PROJECT | MONGOOZ AND THE MAGNET

Sâmbătă, 24 noiembrie ora 19.00
Danube JAZZ&BLUES Festival
Durata: aprox. 4h
DJANGO SOUND QUINTET | GROOVE GARDEN SORIN ZLAT SEXTET | MIKE GODOROJA & THE BLUE SPIRIT |

Duminică, 25 noiembrie ora 18.00
SEARĂ DE BALET Spectacol de balet
Durata: aprox. 2h
ANSAMBLUL TÂNĂRUL BALET MOLDOVENESC din Chișinău
Al Colegiului Național de Coregrafie din Republica Moldova
• 70 de ani în slujba Artei Coregrafice –

Sâmbătă, 1 decembrie ora 18.00
PREMIERA – CRAI NOU OPERETĂ de Ciprian Porumbescu
Durata: aprox. 2h
Dirijor: EUGEN DAN DRĂGOI
Regia: ADRIAN MĂRGINEAN
Scenografia: ANDREEA SĂNDULESCU
Coregrafia: GABRIELA GEGEA
SOLIȘTII, ORCHESTRA, CORUL ȘI BALETUL TEATRULUI

Vineri, 7 decembrie ora 19.00
Concert TUDOR GHEORGHE
TOT CE-I ROMÂNESC NU PIERE
Durata: aprox. 2h
Corul și orchestra CONCERTINO
Dirijor și orchestrator: MARIUS HRISTESCU

Sâmbătă, 8 decembrie ora 18.00
POVEȘTI MUZICALE DE IARNĂ Spectacol de REVISTĂ
Durata: aprox. 2h
SOLIȘTII, ACTORII, BALETUL ȘI ORCHESTRA DE REVISTĂ A TEATRULUI

Duminică, 9 decembrie ora 18.00
La TRAVIATA OPERĂ de Giuseppe Verdi
Durata: aprox. 2h 1/2
Dirijor: CRISTIAN SANDU (Cluj-Napoca)
Regia: ELEONORA CONSTANTINOVA
Scenografia: GRIGORE GORDUZ
Coregrafia: FĂNICĂ LUPU
Invitați: soprana DIANA BUCUR (Iași) | tenorul LIVIU IFTENE (Opera Brașov)
SOLIȘTII, ORCHESTRA, CORUL ȘI BALETUL TEATRULUI

S-ar putea să te intereseze și articolul  Programul la Bazinul de Înot „Baia Comunală” Galați a revenit la normal

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.