Fii Activ! Colectează selectiv! continuă și în acest an școlar

0
Fii Activ! Colectează selectiv! continuă și în acest an școlar

După succesul înregistrat în urma derulării primei ediții a concursului ”Fii Activ! Colectează selectiv!”, Primăria municipiului Galați și Consiliul Local au decis continuarea acestei competiții și în anul școlar 2018-2019.
Primăria municipiului Galați, prin intermediul Serviciului Public Ecosal, a vizat pe de o parte conștientizarea elevilor cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor dar și creșterea gradului de colectare selectivă la sursă a materialelor reciclabile.
Rezultatele așteptate în urma derulării concursului ”Fii activ! Colectează selectiv” la nivelul școlilor din municipiul Galați au fost atinse, cantitatea de materiale reciclabile colectate fiind una considerabilă.
Perioada în care s-a desfășurat concursul a fost  1 octombrie 2018 – 1 februarie 2019. La această ediție s-au înscris în concurs 34 de unități de învățământ cuprinzând 12.227 de elevi, iar cantitatea de deșeuri care s-a strâns a fost de 116.690 kg.

Premiile care au fost acordate în cadrul evenimentului organizat luni de Primăria municipiului Galați:

 • Premiul I – 25.000 lei – Grădinița cu program prelungit “Codruța”
 • Premiul II – 22.500 lei – Grădinița cu program prelungit „Prichindel”
 • Premiul III – 20.000 lei – Grădinița cu program prelungit nr. 1

Mențiuni:

 • Mențiunea 1 – 15.000 lei – Grădinița cu program prelungit “Licurici”
 • Mențiunea 2 – 12.500 lei – Grădinița cu program prelungit nr. 9
 • Mențiunea 3 – 10.000 lei – Școala Gimnazială „Iulia Hașdeu”
 • Mențiunea 4 – 7.500 lei – Grădinița cu program prelungit „Motanul Încălțat”
 • Mențiunea 5 – 5.000 lei – Grădinița cu program prelungit „Camil Ressu”
 • Mențiunea 6 –   2.500 lei – Grădinița cu program prelungit „Elena Doamna”

Din perspectiva conștientizării importanței colectării selective, Primăria municipiului Galați implementează un set de acțiuni menite să conducă spre o creștere a gradului de  colectare selectivă a materialelor reciclabile și o diminuare a cantităților de deșeuri municipale și asimilabile, colectate și trimise spre depozitare.

1. Extinderea colectării selective din ușă în ușă la scările de bloc 
Pentru creșterea gradului de colectare selectivă, Primăria municipiului Galați dorește să introducă gradual colectarea selectivă din ușă în ușă,  în cadrul asociațiilor de proprietari din municipiu. SP ECOSAL a invitat toate asociațiile de proprietari/locatari să participe la programul de colectare selectivă. Până la acest moment, 45 de asociații și-au manifestat intenția de a participa.
Introducerea colectării selective din ușă în ușă se bazează pe experiența și informațiile acumulate în timpul proiectului pilot desfășurat în cursul anului 2017 în cadrul Asociației de proprietari  nr. 758.
Asociațiile de proprietari din municipiul Galați sunt invitate să răspundă inițiativei noastre pentru a îmbunătăți gradul de colectare selectivă și de a da un nou aspect punctelor de colectare selectivă, prin exprimarea interesului de a participa la acest program. Pentru întrebări, sugestii sau lămuriri, cetățenii municipiului Galați se pot adresa Societății Publice Ecosal.

Pentru buna desfășurare a colectării selective Primăria propune asociațiilor de proprietari din oraș o procedură de aderare la programul de colectare selectivă.

 • Pentru aderarea la programul de colectare selectivă asociația de proprietari va transmite o adresă către S.P. ECOSAL sau un e-mail la adresa : colectare_selectiva@ecosalgl.ro.
 • Asociația de proprietari va întocmi o listă cu numărul total de apartamente, numărul de apartamente locuite, datele de contact ale femeilor de serviciu, șefilor de scară, administratorilor și a președinților de asociații.
 • Asociația va semna un contract în care vor fi stipulate obligațiile de a promova colectarea selectivă, astfel încât să ajungem la un grad de colectare de minim 50% din apartamentele locuite și implicarea în proiect cu personalul responsabil de curățenie, implicit distribuirea materialelor predate de S.P. ECOSAL.
 • Reprezentanții S.P. ECOSAL vor  stabili împreună cu reprezentanții asociației ziua în care se face colectarea selectivă în asociația respectivă, astfel încât să se sincronizeze și cu asociațiile din imediata vecinătate. În cazul în care asociația de proprietari va solicita, se vor introduce două zile de colectare pentru materiale reciclabile. Se vor stabili împreuna cu reprezentanții asociației și zilele pentru colectarea DEE și a deșeurilor voluminoase.
 • Activitatea fiecărei asociații va fi monitorizată prin intermediul SP ECOSAL care are toată evidența cantităților colectate.
 • Asociația de proprietari va sesiza Poliția Locală în cazul apariției unor fenomene de vandalism sau sustragere de materiale reciclabile de la punctele de colectare a deșeurilor menajere.

Schimbarea sistemului de colectare vizează următoarele obiective:

 • Creșterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă. Contribuția la Fondul de Mediu datorată de Primăria municipiului Galați pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă se va diminua sau se va elimina.
 • „Etanșarea” circuitului de colectare față de persoanele care sustrag deșeurile reciclabile și în acest scop distrug igluurile și containerele, aruncă pe jos deșeurile menajere, etc. îngreunând munca lucrătorilor  S.P. ECOSAL  și crescând costurile de operare.
 • O cantitate mai mică de deșeuri menajere depusă în containere. Aceste deșeuri sunt transportate ulterior  la Depozitul Ecologic. În timp, este vizat obiectivul legat de scăderea gradului de umplere al acestui depozit,  respectiv creșterea duratei de exploatare a celulei 1 – Tirighina.

2. Colectarea selectivă în zona de case a municipiului Galați.
Pentru creșterea gradului de colectare selectivă, Primăria municipiului Galați și S.P. ECOSAL pregătesc o Hotărâre de Consiliu Local care va impune un sistem de colectare a deșeurilor.

3. Continuarea concursului de colectare selectivă în anul școlar 2018-2019. 
Pentru creșterea gradului de colectare selectivă, s-a decis continuarea concursului în semestrul II începând cu 1 martie 2019. Ne dorim ca la noul concurs să se înscrie toate unitățile școlare din municipiul Galați. Proiectul de hotărâre va fi supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei municipiului Galați. Propuneri pentru îmbunătățirea concursului sunt așteptate la adresa de e-mail: colectare_selectiva@ecosalgl.ro.

Citește și articolul: Cum se împacă răceala cu antrenamentul la sală?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.