Filmele KineDok revin la Muzeul de Artă. ”Zile nebune”, prima proiecție

Filmele KineDok revin la Muzeul de Artă. ”Zile nebune”, prima proiecție

39
0
DISTRIBUIȚI
Filmele KineDok revin la Muzeul de Artă. ”Zile nebune”, prima proiecție

Joi, 19 septembrie, la ora 18.00 debutează partea a doua a programului KineDok powered by One World Romania, odată cu documentarul ”Zile nebune” (Croația, Slovenia, 2018), regia: Damian Nenadić. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Un documentar participativ-observațional, ”Zile nebune” ne introduce în lumea ascunsă și extrem de întunecată a celor cu dereglări psihice, pe care societatea îi respinge fără ezitare și îi transformă în pacienți. Mladen și Maja, aflați la vârsta maturității, s-au trezit prinși într-o capcană, între fantomele trecutului și mormanele de medicamente pe care medicii lor, în loc de discuții terapeutice, continuă să li le prescrie. La fel ca în multe alte situații, reacția societății la indolența morală ce face parte din istoria familiei celor doi a fost, previzibil, de a-i lăsa pe seama sistemului medical ce i-a transformat în dependenți de farmaceutice. Cu un fin spirit de observație, ,,Zile nebune” le surprinde starea de singurătate, fiind prinși într-un cerc vicios al respingerii și al sentimentului de vinovăție, încercând, în același timp, să lupte cu societatea care i-a stigmatizat. În parcursul lor, vor fi nevoiți să înfrunte nu numai fantomele trecutului, dar și normele dominante ale prezentului, potrivit cărora tot ceea ce nu este ușor de înțeles pentru oameni e considerat diabolic. Din toate aceste momente, captate din viețile aproape pierdute și uitate ale celor doi, se desprinde o întrebare – cine e de fapt alienat aici?

Muzeul de Artă Vizuală Galați vă invită în fiecare joi, la ora 18.00, în perioada 19 septembrie – 7 noiembrie, la sediul său din strada Tecuci nr.7, bloc V3, să vizionați o serie de 8 filme, după următorul program:

Zile nebune – 19.09.2018, ora 18:00

Miniatură pentru pian – 26.09.2018, ora 18:00

Exit – 3.10.2018, ora 18:00

Martorii lui Putin – 10.10.2018, ora 18:00

Ultimul autoportret – 17.10.2018, ora 18:00

Ouăle lui Tarzan – 24.10.2018, ora 18:00

Regele skate – 31.10.2018, ora 18:00

Josipa, te iubesc – 7.11.2018, ora 18:00

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locuri din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are ocazia să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film, dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

ORGANIZATOR LOCAL: Muzeul de Artă Vizuală Galaţi; ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania; ONLINE: oneworld.ro; kinedok.net; PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Budoku (Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film Festival (Norvegia), Activist 38 (Bulgaria); CU SPRIJINUL: Centrul Național al Cinematografiei, UNHCR și Europa Creativă-Programul Media al Uniunii Europene

Mai multe informații despre KineDok, dar și despre alte evenimente ale muzeului, pot fi găsite pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/MAVGL/  şi pe site-ul www.mavgl.ro.

Citește și articolul: Se caută voluntari pentru Centrul Regional de Recuperare Galaţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.