Gălăţeanca Marta-Iozefina Bencze a fost numită secretar de stat

0
132

* Ea a devenit Președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități *

Gălățeanca Marta-Iozefina Bencze a fost numită de către Senatul României în funcția de Președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități. După ce a fost audiată, pe 10 octombrie, de Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, Marta a primit confirmarea postului prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 0851 din 2016 a actului nr. 143 privind Hotărâre privind numirea președintelui Consiliului de monitorizare.

“Această poziție reprezintă pentru mine o responsabilitate imensă, dar și o recunoaștere a activității mele din ultimii 20 de ani în domeniul neguvernamental. Sunt o persoană muncitoare și perseverentă, care își asumă cu responsabilitate atribuțiile acestei poziții. (…) Am dorința, disponibilitatea și înțelegerea de a construi o autoritate transparentă și viabilă pentru persoanele cu dizabilități deoarece fiecărui om îi este imperios necesară respectarea drepturilor conform Declarației Universale a Drepturilor Omului. Este nevoie de muncă, răbdare, empatie și transparență, însă cred în oameni și știu că doar împreună putem realiza schimbarea în bine”, este mesajul Martei.

Consiliul de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități este o autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, sub control parlamentar și are ca scop principal monitorizarea instituțiilor de tip rezidențial publice sau private, destinate să servească persoanele cu dizabilități, precum și spitale/secții de psihiatrie.

Faptul că Marta a fost numită președinte al acestui consiliu este cu atât mai lăudabil, cu cât gălățeanca este prima femeie cu dizabilități din România în această funcție. De asemenea, este de lăudat faptul că Marta a fost numită într-o astfel de funcție fără a fi membră a vreunui partid politic, în condițiile în care în ultimii zeci de ani toți secretarii de stat gălățeni au ajuns pe astfel de posturi doar cu carnet de partid.

Marta-Iozefina Bencze este o persoană cunoscută în Galați – și nu doar de cei cu dizabilități. Ultima dată când ea a atras atenția opiniei publice a fost în această vară, când a fost refuzată și agresată de un șofer de taxi din București căruia îi ceruse să o transporte. Femeia a reacționat și i-a făcut reclamație șoferului, acuzându-l de discriminare.

Marta-Iozefina Bencze are 40 de ani şi activează de aproape 20 de ani în domeniul nonguvernamental, cu tinerii, persoanele cu dizabilități fizice, senzoriale și/sau asociate, precum și aparținătorii acestora, organizații naționale și internaționale de tineret sau/și pentru persoane cu dizabilități. Marta este licențiată în Drept și are un master în Dreptul European al Afacerilor și este acreditată ANC ca formator, manager de proiecte, inspector resurse umane şi fundraiser.  De profesie consilier juridic, Marta a lucrat ca şi consilier juridic la Universitatea “Dunărea de Jos”, oferind și consultanţă juridică persoanelor cu dizabilităţi din toată ţara.

Sursa: Reperul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.