Va intra Galaţiul în carantină? Află informaţii despre noile măsuri

1
Galaţiul carantină noile măsuri

Din cauza dezbaterilor şi discuțiilor apărute în spațiul public despre carantină, vă venim în ajutor cu informaţii pentru o mai bună înțelegere a situației în care ne aflăm legat de pandemia Covid19.

Ce este în fapt carantina?

Este o situație prin care am trecut cu toții nu de mult. Cuvântul este unul dur, iar lipsa de informație poate duce la o anumită stare de panică în rândul cetățenilor. În fapt carantina înseamnă o serie de măsuri luate de la nivel central pentru a reduce numărul infectărilor din localitate. Aceste măsuri sunt pe cât de frustrante pentru populație și dăunătoare unor sectoare ale economiei, pe atât de necesare când evoluția pandemică o impune. Pachetul de măsuri este decis de Comitetul Județean al Situațiilor de Urgență.

Cum se decide carantinarea unei localități?

Decizia se bazează pe indicatori obiectivi, și anume de testare și de raportare. Acești indicatori pot fi viciați de la județ la județ, de la localitate la localitate, de factori cum ar fi interesul politic de a menține fals incidența scăzută, capacitatea fizică de testare, calitatea raportării informațiilor preluate în urma testărilor etc.

Decizia se ia pe baza unei analize de risc efectuate de Direcția de Sănătate Publică Județeană, urmată de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Factorul decizional de la nivel local este Comitetul Județean al Situațiilor de Urgență (CJSU). CJSU se constituie la nivelul fiecărui județ prin ordin al Prefectului și este o structură sub conducerea Prefectului județului. Hotărârea este avizată de Institutul Național de Sănătate Publică și este examinată de Departamentul pentru Situații de Urgențe care și emite instituirea măsurii de carantinare.

Când se poate decide o astfel de situație?

Carantinarea este luată în calcul doar în momentul în care incidența cazurilor de infectare cu Covid19 ajunge să fie mai mare de 6 la mia de locuitori, fără a fi prevăzut un termen limită la care trebuie dispusă această măsură.

Ce măsuri pot fi impuse?

Decizia asupra pachetului de măsuri ce pot însoți carantinarea unei localități se bazează pe analiza datelor raportate și poate varia de la completarea declarației pe proprie răspundere în momentul în care ieșim din casă pentru deplasări cu un obiectiv bine determinat, până la aplicarea altor restricții sau suspendarea anumitor activități.

În ce situație este Galaţiul?

Municipiul Galați intră în scenariul roşu, începând cu 22.03 2021, ora 0.00, după ce rata de infectare a ajuns la 3,17 cazuri la 1.000 de locuitori.

Va intra Galaţiul în carantină?

Nu știm. Nu există un răspuns definitiv acum și cu siguranță toţi ne dorim ca acest lucru să nu se întâmple. Răspunsul va fi dat de acei indicatori de care vorbeam mai sus. Dacă numărul infectărilor va scădea, atunci cu siguranță Galaţiul nu va intra în carantină, în schimb dacă acest număr va continua să crească, singura opțiune pentru limitarea creșterii numărului de cazuri va presupune să se impună anumite măsuri mai dure de restricționare.

De ce nu se reduce numărul de testări?

Au fost şi astfel de comentarii în spațiul public, prin care se cere să se reducă numărul de testări și astfel incidența raportată să scadă. Pare că cei care sunt responsabili și testează mai mult și corect ajung să fie pedepsiți, în schimb cei care testează foarte puțin, cum sunt multe județe din România, par a fi recompensați. Cu toate acestea continuarea testării într-un număr cât mai mare trebuie susţinută, înțelegând frustrările generate, pentru că asta înseamnă responsabilitate față de interesul și sănătatea publică. Prin testare insuficientă ne furăm singuri căciula, iar aici este vorba de vieți omenești.

Ce măsuri s-au luat și ce măsuri se pot lua pentru a amâna sau chiar anula starea de carantină?

În Galaţi concentrarea a fost pe programul de vaccinare, pentru a pune la dispoziție logistica și personalul necesar centrelor de vaccinare. În acest moment acestea funcționează la capacitate maximă, fiind limitate doar de numărul de doze de vaccin primite.

Numărul deceselor cauzate de pandemie este în creștere, iar numărul de paturi ATI este insuficient. Sistemul de sănătate este supus unui stres continuu de peste un an de zile. Medicii și asistentele din spitalele Galaţiului au muncit mult peste ceea ce ar fi uman acceptabil în condiții normale. Și-au asumant această misiune înfiorător de grea, tocmai pentru că trecem printr-o perioadă extrem de dificilă cu care nu ne-am mai confruntat. Este nevoie de responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru a reduce stresul de pe sistemul medical, iar o posibilă carantină nu trebuie văzută ca un bau-bau, ci ca o măsură necesară pentru a limita numărul de cazuri de infectare și astfel numărul deceselor.

Nimeni nu își dorește această situație și sigur suntem cu toții nerăbdători să trecem cât mai repede peste pandemie si să ne intoarcem la viața noastra de dinainte. Evoluția pandemiei în Europa în aceste momente ne arată că în lupta cu acest virus nu există soluții unice, care să se potrivească oricărei situații sau moment. Evaluăm, adaptăm, ne adaptăm, încercăm să traversăm această perioadă cu cat mai puține pierderi (de vieți si economice, deopotrivă).

Este recomandat în continuare să purtați masca, să păstrați distanțarea socială și să vă spălați pe mâini cât mai des și evident, să vă vaccinați. Toate aceste recomandări sunt făcute cu gândul la sănătatea dumneavoastră și a celor dragi vouă. Cu toții ne dorim să avem sărbători pascale liniștite și o vară cât mai puțin restricționată de pandemie.

Sperăm că aceste informații vă vor fi de folos, vă vor alunga temerile și vă vor liniști pe cât posibil. Multă sănătate!

Te-ar putea interesa şi: 36 de puncte pentru vaccinare împortiva Covid-19

Vrei să fii la curent şi cu alte informaţii utile? Abonează-te!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.