Proiecție de film documentar: Gardul de la frontieră

0
Proiecție de film documentar: Gardul de la frontieră

Gardul de la frontieră (Austria, 2018); regie, imagine: Nikolaus Geyrhalter – pe 13 iunie, ora 18:00, la Muzeul de Artă Vizuală Galați. Intrarea este liberă.

Nikolaus Geyrhalter investighează în cel mai recent film al său, una dintre cele mai ardente problematici ale societății contemporane: ce facem cu valurile de refugiați? Inspectând zona de graniță dintre Austria și Italia (mai precis, la Brenner), regizorul se interesează de urmările unei politici europene anti-imigranți: decizia de a instala un gard pe teritoriul de frontieră, un obstacol absurd și mai degrabă simbolic împotriva străinilor fără acte. Filmul e un corpus de portrete-interviu foarte diverse (vameși, distribuitorul de lapte, muncitori senegalezi, proprietari de pensiuni, preotul sau un bătrân fermier), de comentarii esențiale care variază de la xenofobie reținută la eschivă neputincioasă și chiar militantism pentru cauza celor exilați din țara natală. Documentaristul nu se dezice nici de la momente de peisagistică pură, realizate – aidoma interviurilor – în stilistica planului-secvență și îmbinate într-un discurs fascinant despre locuri și oameni.

Premii și festivaluri

– Festivalul de Film Diagonale, Graz, Austria (2018) – Marele Premiu pentru cel mai Bun Documentar
– Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam (2018) – nominalizare pentru cel mai bun documentar
– Festivalul de Film Trieste (2019) – nominalizare pentru cel mai bun documentar
– Festivalul Internațional de Film Documentar DocPoint, Helsinki, Finlanda (2019)
– Festivalul Internațional de Film Documentar Tallinn, Estonia (2019)
– Festivalul de Film Ambulante, Mexico City, Mexic (2019)

Nikolaus Geyrhalter s-a născut în 1972 la Viena, este regizor și producător, prin compania sa, fondată în 1994, realizând peste 60 de documentare, inclusiv pentru televiziune, premiate de-a lungul timpului la prestigioase festivaluri de gen.

Printre cele mai cunoscute documentare realizate se numără: Pripyat (1999), Pâinea noastră cea de toate zilele (2005), Peste ani (2015).

Cel mai recent film al său, EARTH/ TERRA a avut premiera mondială la Festivalul International de la Berlin în sectiunea Forum, în 2019 și a obținut Premiul Juriului Ecumenic.

Citește și articolul: Programul unui nou sezon KineDok la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.