Ghiocul-regină – Exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”

0
105

În aprilie, exponatul lunii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi este Ghiocul-regină sau ghiocul roz (Strombus gigas), un melc marin de talie mare, care trăieşte în apele Mării Caraibelor şi în împrejurimi.

Ghiocul-regină poate creşte în decurs de 3-4 ani până la dimensiunea de 20-25 de centimetri, când ajunge la maturitate. Este un animal paşnic, erbivor, ce se hrăneşte cu algele şi detritusul de pe fundul mării. Cochilia sa mare, impunătoare, frumos colorată în nuanţe de roz pal, galben sau crem a inspirat de-a lungul timpului numeroşi artişti. Pictorul belgian Jacob de Gheyn II (1565-1629) a reprezentat această specie în tabloul intitulat Neptun şi Amhitrite. Dragostea dintre cei doi zei ai mării este simbolizată de Cupidon şi de cochiliile de melci şi scoici din jurul lor, un amestec de specii exotice având în prim plan ghiocul regină. Cochiliile melcilor au fost considerate simbol al frumuseţii şi uneori al vieţii eterne. Mulţi artişti au văzut în ele puritate, sacralitate, sexualitate, fertilitate, înnoire şi pace.

Exponatul lunii aprilie – Ghiocul-regină – va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada 5 – 30 aprilie 2017.

Sursa: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.