Câteva lucruri pe care trebuie să știi înainte să mergi la psiholog

Câteva lucruri pe care trebuie să știi înainte să mergi la psiholog

91
0
DISTRIBUIȚI
Ce trebuie să știi înainte să mergi la psiholog

Iată câteva informații pentru a înțelege mai bine ce înseamnă o terapie funcțională la psiholog:

1. Interesează-te dacă psihologul are competențe în rezolvarea problemei tale. Psihologia are multe similitudini cu medicina în ideea că medicul, ca și psihologul, se specializează într-un anumit domeniu. Dacă te doare inima, nu te poți duce la un pediatru pentru că nu te poate ajuta, te duci la un cardiolog. Adică omul specializat pe problemă. La fel se întâmplă și în psihologie, dacă te duci la un psiholog care este specializat în psihologia transporturilor și competența lui este de a da aviz psihologic celor care vor să facă școala de șoferi, cu siguranță nu te poate ajuta dacă suferi de atacuri de panică. Interesează-te și întreabă psihologul dacă are competențe în ceea ce înseamnă problema ta. Este dreptul tău!

2. Nu căuta “vraci” sau forme de psihologie neatestate. Piața românească abundă de așa ziși “vindecători de suflete”. Mare atenție! Psihologia este o știință și folosește mecanisme validate științific, în niciun caz studierea sufletului. Aici intervine filosofia. Dacă vedeți cabinete de bio-energie, terapie cu îngeri sau orice formă de energie, fugiți cât vedeți cu ochii! Căutați psihologi care sunt atestați în psihologie clinică sau o formă de psihoterapie validată științific. Ex: terapia cognitiv-comportamentală.

3. Psihologul nu îți dă sfaturi. Un psiholog/psihoterapeut nu îți va spune niciodată ce să faci. Ceea ce crede el despre situația ta, nu înseamnă că tu vei crede la fel. Trăim în realități diferite și asta înseamnă că vedem diferit lucrurile. Ceea ce este bine pentru o persoană nu este universal valabil și pentru altcineva. Adică dacă mie îmi plac merele și îți spun să mănânci mere, asta nu înseamnă că o să îți fie bine. Poate ție nu îți plac merele. Și atunci ce faci!? O să începi să mănânci mere doar că ți-a spus psihologul? Absurd! Pentru sfaturi sunt prietenii. Un specialist te va ajuta să înțelegi cum gândești și ceea ce simți pentru a lua decizii funcționale în viața ta.

Drd. Psih. Miu Florian Viorel
Fondator Prosalvita, www.prosalvita.ro

Citeşte şi articolul: 5 mituri despre consumul și dependența de marijuana (canabis)

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.