KineDok, ediţia a 3-a, din nou la Galaţi – 16 proiecţii de filme documentare la Muzeul de Artă

0
120

Joi, 27 aprilie, la ora 18.00 debutează programul KineDok powered by One World Romania, ediția a treia, odată cu documentarul ,,Doar o răsuflare” (România, 2016), regia Monica Lăzurean-Gorgan.

„Doar o răsuflare” explorează natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie. Reprezentând atât o călătorie inițiatică, cât și o parabolă teologică, filmul urmărește 7 ani din viața familiei Sircea din Copșa Mică, România, capturând în imagini picturale de poezie pură, încercările și necazurile lui Dobrin, ale soției sale Lia și ale celor 3 copii. Dobrin așteaptă să se întâmple un miracol, care să o facă pe mezina familiei să se ridice din scaunul cu rotile și să poată merge. Pe măsură ce îi vedem copiii devenind adulți, suntem martori la felul în care conexiunea lui strânsă cu Dumnezeu are un impact puternic asupra relațiilor de familie.
Filmul dezvăluie absurditatea și frumusețea, fragilitatea și puterea ființei umane, prinse între iubire și credință, pământ și rai. Reiterând povestea lui Iov, această fabulă existențială despre iubire, credință și ciocnirea dintre ele prezintă schimbările complexe care au loc de-a lungul timpului în cadrul dinamicii emoționale a familiei, pe fondul transformării ecologice, sociale și economice.

“Doar o răsuflare” a fost desemnat cel mai bun documentar românesc la Premiile Gopo 2017 și la Festivalul de Film Astra (2016) și a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo (2016).

Monica Lăzurean-Gorgan a absolvit Regie Film în București, în 2001. În 2007 a înființat împreună cu regizorul Adrian Sitaru ,,4 Proof Film”. A produs scurtmetrajul acestuia „Cușca”, premiat la Berlinala 2010 și a primit Grand Prix în Varșovia, Uppsala, Huesca, Vila Do Conde, Valladolid, un certificat BAFTA de Excelență și alte 15 premii. Cea mai recentă producție ,,4 Proof Film”, „My Vote” (2010), un documentar produs și regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, a fost premiat în 2011 la Sarajevo cu EDN Talent Grant și selecționat în Rotterdam, Documenta Madrid și altele. Este associate producer pentru filmul „Hooked” de Adrian Siaru, cu premiera la Veneția în 2008 și premiat la festivaluri precum Thessaloniki, Palm Springs, Buenos Aires și altele. De asemenea, a co-produs și „Cu cele mai bune intenții”, castigator Leopard for Best Director la Locarno în 2011. Monica este delegate producer pentru „Touch me not” de Adina Pintilie. A mai regizat și „Pitching Session” (2009) și „The Devil’s Choice” (2008).|

Regizoarea Monica Lăzurean-Gorgan va fi prezentă la proiecția filmului.

KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreuna cu parteneri din 4 țări, Kinedok se află în continuă extindere. În 2017, programul are loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În România, programul este organizat de Asociația One World Romania. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.

Muzeul de Artă Vizuală Galați vă invită în fiecare joi la ora 18.00, în perioada 27 aprilie – 8 iunie și 21 septembrie – 16 noiembrie, la sediul său din strada Tecuci nr.7, bloc V3, să vizionați o serie de 16 filme.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Mai multe informații despre KineDok, dar și despre alte evenimente ale muzeului, pot fi găsite pe site-ul www.mavgl.ro și pe pagina de Facebook: Muzeul de Arta Vizuala Galati https://www.facebook.com/MAVGL/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.