Lacul Iacobdeal – smaraldul din Munții Măcinului

0
49

Lacul Iacobdeal, unic în România, este o atracție turistică inedită aflată doar la câteva ore de mers cu mașina din orașul Galați. El se află în apropierea localității Turcoaia, județul Tulcea, la 20 km de Măcin.

Ce îl face unic în țară?

Lacul Iacobdeal este un lac antropic, care s-a format acum zeci de ani într-o fostă carieră de granit. Izvoarele subterane au ieșit la suprafață și așa s-a creat întinderea de apă. Culoarea sa superbă de smarald și limpezimea lacului îi minunează pe turiștii care vin din toată țara să-l admire. Pereții sunt acoperiți cu granit, iar roca granitică care îl înconjoară îi conferă un aspect de lac glaciar. Roca granitică pe care s-a format lacul este alcătuită din cuarț, mica și feldspat. Ea conține într-un procentaj mai scăzut și radon, astfel încât apa este mai radioactivă decât alte în alte lacuri. De aceea fauna acvatică și cea vegetală nu este tocmai bogată.

Malurile care înconjoară lacul sunt din piatră, cu pereți abrupți de granit și pământ amestecat cu pietriș fin. Malul stâncos este străbătut de o grotă care ajunge până la apă.

Alimentarea cu apă a lacului se face prin două căi: cea subterană, din izvoare și cea de la suprafață din precipitații. Volumul apei diferă în funcție de climatul arid și de aportul de apă. Aproximativ are o adâncime de 20 de metri, iar la suprafață de întinde pe un hectar.

Cum ajungi la Lacul Iacobdeal

Terenul a fost cumpărat acum mai mulți ani de scafandrul profesionist Marcel Țăranu, care a știut imediat că acest loc merită împărtășit și cu ceilalți.

Accesul spre lac se face venind din DN22D Măcin-Cerna, spre comuna Turcoaia pe DJ222H 2,5 km până la o intersecție, apoi spre stânga, aproximativ 3 km. De aici, încă 200 metri la dreapta pe un drum local care urcă ușor.

Lacul Iacobdeal este o priveliște minunată, cu totul unică. El a fost și locul unde s-a turnat filmul ”Aferim” în regia lui Radu Jude, dar și videoclipul ”Strigă” interpretat de Puya și Inna.

Atenție! Nu aruncați gunoaie și deșeuri menajere în apă sau în vecinătatea lacului! Aveți grijă de acest loc minunat!

Ați vizitat Lacul Iacobdeal? Care sunt impresiile voastre despre ”apa de smarald”?

Sursa: intihna.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.