Ana Barton pentru prima dată la Galați într-o lansare de carte

0

Editura Humanitas și Librăria Humanitas din Galați au fost vineri gazda unei lansări volumului ” Pervazul lui Dumnezeu 75 ” de Ana Barton. La eveniment au participat și Adi Secară și Doru Căstăian. Într-un spațiu relativ mic, în cafeneaua librăriei, gălăţenii s-a înghesuit dornici să afle povestea autoarei, să discute cu ea, să o îmbrăţişeze și să-și primească câte un autograf.

Ana Barton este o scriitoare de proză scurtă contemporană și o fostă jurnalistă. A debutat în literatură în anul 2014, cu două cărți de proză: Prospect de femei și Mamifer. Ana Barton, după cum a afirmat Doru Căstăian, are potențialul unui scriitor de primă mână și inteligența scrisului. Numele adevărat al scriitoarei este Camelia Lilea – greu de pronunţat şi de înţeles – avea nevoie de un pseudonim, un nume ușor de înțeles din prima. Așa s-a născut Ana Barton, nume care a devenit mai mult decât un instrument. Într-un interviu acordat pentru site-ul www.piticu.ro, scriitoarea declara ”Sunt Ana de o mie de ori mai mult decât Camelia”.

Dar să revenim la carte. ”Pervazul lui Dumnezeu 75” este un amalgan de povestiri care îți răvășesc sufletul. De ce 75? Conform autoarei, 75 este numărul de proze și, totodată, un număr stilistic care s-a potrivit titlului, ce te duce cu gândul la o adresă… adresa lui Dumnezeu.

Dorina Chiriac: „Ana nu scrie. Ana sângerează cuvinte. E dintre cei cărora nu te repezi să le închizi rănile, căci tocmai rănile lor deschise le oblojesc pe-ale tale. Mai umblă sângerând, Ană, întru vindecarea durerilor mele! “

Autoportret
„Omul are un iertar pe care-l poartă cu sine tot timpul. Din când în când, omul se face mic şi subţire, ca frunzele celorlalte iertări, şi se-aşază şi el printre foi. Apoi, iar plouă, iar ninge, iar filă cu filă, iar el, subţiat, uşurat. La capăt, omul devine însuşi iertarul său. Și eu sunt om. Mă iert iertând, mă aflu și mă uit iubind, m-aduc aminte scriind. În rest, caut cu pace o absență: a răutății. Și în mine, și în ceilalți. Ca s-o găsesc, am învățat să mă bucur.“

Cartea poate fi achiziționată online de pe www.humanitas.ro sau de la librăria Humanitas, pe strada Domnească.

Petronela Muntean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.