„Luceafărul” în premieră la Teatrul Național „Nae Leonard” din Galați

„Luceafărul” în premieră la Teatrul Național „Nae Leonard” din Galați

34
0
DISTRIBUIȚI
Luceafărul - Teatrul Național Nae Leonard

Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la moartea marelui nostru poet Mihai Eminescu. Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” comemorează acest eveniment prin prezentarea în premieră duminică, 16 iunie, ora 20:30, a operei Luceafărul de Nicolae Bretan, în varianta cu acompaniament de orchestră. Evenimentul va avea loc în grădina Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine din Galați.

Nicolae Bretan a fost deopotrivă compozitor, bariton și regizor de operă. Muzicianul a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) și la Magyar Királyi Zeneakadémia din Budapesta (1912), după care s-a afirmat ca prim-bariton al Operei din Bratislava. În 1916 și-a luat și licența la Facultatea de Filologie din Cluj. A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj și director al Operei Române din Cluj, după revenirea acesteia din refugiul de la Timișoara. Opera într-un act Luceafărul de Nicolae Bretan, pe versuri de Mihai Eminescu, a avut premiera la data de 2 februarie 1921 la Cluj, cea mai recentă reprezentare fiind în anul 1994, când Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj a înregistrat audio această operă.
În ultimii ani, începând din 2014, instituția noastră a avut o serie de reprezentații cu această lucrare în varianta cu pian, iar acum, la comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului, colectivul Teatrului dorește să prezinte lucrarea integral.

Ideea regizorală aparține regretatului Maestru Emil Pinghiriac, punerea în scenă revenind discipolului său, tenorul Adrian Mărginean. În distribuție îi vom putea urmări pe Florin Bobei (Luceafărul), Adelina Diaconu (Fata de Împărat), Adrian Mărginean (Pajul), Silvia-Alice Niță (Jupânița), Dominic Cristea (Arhanghelul Mihail), Valentin Vasopol (Corăbierul) și balerinii Oana Rusu și Paul Nedelcuță. Soliștii, orchestra și corul Teatrului vor evolua sub bagheta dirijorului clujean Cristian Sandu.

Teatrul „Nae Leonard” aduce mulțumiri Fundației „Nicolae Bretan” și, în special, doamnei Judith Bretan, care și-a dat acordul pentru punerea în scenă a operei scrisă de tatăl său.

Intrarea la acest eveniment este liberă.

Vezi și articolul: Andra vine la Galaţi cu turneul naţional “Tradiţional”, pe 20 iunie

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.