Şi minorii pot fi amendaţi pentru faptele lor – după vârsta de 14 ani

0

Vârsta de 14 ani reprezintă momentul de la care minorii care încalcă legea pot fi sancţionaţi. Astfel, în funcţie de gravitatea faptelor săvârşite, răspunderea poate fi penală – în cazul infracţiunilor, sau contravenţională – dacă faptele săvârşite nu sunt foarte grave. Ordonanţa Guvernului nr. 2 din 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor stabileşte ca sancţiuni contravenţionale principale avertismentul, amenda şi prestarea unei activităţi în folosul comunităţii. Avertismentul se aplică în cazul în care fapta este de gravitate redusă şi constă în atenţionarea persoanei care a săvârşit o contravenţie asupra pericolului social al faptei săvârşite, însoţită de recomandarea de a respecta dispoziţiile legale.

Pentru contravenţiile săvârşite de minorii care au împlinit 14 ani minimul şi maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Minorul care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate fi sancţionat cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii. În cazul în care la săvârşirea unei contravenţii au participat mai multe persoane, sancţiunea se va aplica fiecăreia separat. Minorii trebuie să ştie că, pentru faptele prevăzute în Legea nr. 61 din 1991, republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, pot fi sancţionaţi cu amendă contravenţională, astfel:

1. Amendă de la 50 lei la 250 lei dacă: aruncă cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant sau care murdăresc asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport; alarmează fără motiv întemeiat publicul, organele specializate pentru a interveni în caz de pericol ori pe cele de menţinere a ordinii publice; scriu sau desenează, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice, le deteriorează prin orice mijloc, dezlipesc sau distrug, fără drept, reclamele, anunţurilor şi afişelor; consumă băuturi alcoolice în parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi; refuză să se legitimeze la solicitarea poliţiştilor ori jandarmilor aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

2. Amendă de la 100 lei la 500 lei dacă: săvârşesc în public fapte, acte sau gesturi obscene, adresează persoanelor injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţă cu acte de violenţă; deteriorează, ridică sau mută, fără drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistică şi rutieră; provoacă ori participă efectiv la scandal, în locuri sau localuri publice; tulbură, fără drept, liniştea locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

3. Amendă de la 250 lei la 750 lei dacă: nu respectă măsurile de ordine sau regulile stabilite pentru buna desfăşurare a manifestărilor cultural-sportive; tulbură liniştea locatarilor între orele 22.00 – 8.00 şi 13.00 – 14.00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare, în locuinţe sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora.

Citeşte articolul integral pe Obiectiv Vocea Brăilei

S-ar putea să te intereseze şi articolul  Află ce program de lucru au Instituţiile Publice din Brăila şi alte informaţii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.