Musical de pe Broadway pe scena Teatrului Național „Nae Leonard”

Musical de pe Broadway pe scena Teatrului Național „Nae Leonard”

33
0
DISTRIBUIȚI
Musical de pe Broadway pe scena Teatrului Național „Nae Leonard”

Duminică, pe 10 martie, de la ora 18:00, vom participa la un musical care, pus pentru prima dată în scenă pe Broadway în 1956, și până astăzi, după mai bine de 60 de ani, a continuat să cucerească generații întregi de spectatori fiind adesea denumit de critici „musicalul perfect”.

Spectacolul pus în scenă de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” este regizat de Teodor Niță și va evolua sub bagheta dirijorală a lui Cristian Sandu (Cluj-Napoca). Scenografia și costumele poartă semnătura Andreei Săndulescu și Gheorghe Condrea, iar coregrafia este asigurată de Constantin Floriean.

My Fair Lady transpune fidel în teatrul muzical Pygmalion-ul lui Shaw, nu numai păstrând nealterate acţiunea anecdotică şi personajele, dar reproduce scene întregi, replică cu replică, din lucrarea originală. Exceptând textele muzicale, circa jumătate din musical-ul My Fair Lady este reprodus întocmai din comedia lui G.B. Shaw. Semnificativ este faptul că opereta, care reclamă prin însăşi esenţa ei finaluri fericite (happy-ends), în My Fair Lady finalul rămâne sub semnul întrebării, Bernard Shaw lăsând spectatorului sarcina de a-şi alcătui o încheiere după propria lui preferinţă ori judecată logică. Personajele sunt deosebit de simpatice şi apropiate, pline de contradicţii, dar nu convenţionale. Tema devenirii omului, lupta cu el însuşi, cu urcuşurile și căderile sale sunt temele din My Fair Lady, care a văzut lumina rampei în 1956 pe Broadway, iar în România în 1968. Cuvântul, muzica, dansul şi nu în ultimul rând culoarea, spaţiile şi costumele sunt elementele esenţiale care constituie forţa acestui spectacol.

În lunga postfaţă Shaw ajunge la concluzia că Eliza se va mărita cu Freddy… Chiar şi Lerner, autorul libretului, este de acord cu sensul adânc pe care lui B. Shaw este: ataşamentul artistului, creatorului – de opera sa.
În toată comedia Pygmalion, ca şi opereta My Fair Lady nu găsim nici un moment de mărturisiri sentimentale, de dragoste, ori de impulsii senzuale. Nici îmbrăţişări, nici cuvinte tandre, nici priviri învăluitoare, nici măcar aluzii. Când Higgins şi-a desăvârşit opera şi Eliza urmează să-l părăsească, el îi spune: „M-am obişnuit cu tine… nu mă pot lipsi de prezenţa ta”. Un simplu ataşament, dar un ataşament mai puternic poate decât o dragoste, adesea schimbătoare.
Dacă într-adevăr legătura dintre creator şi creaţie este atât de intimă, de ce Shaw crede că Eliza îl va părasi pe Higgins şi se va căsători cu Freddy? Pentru că acesta este tristul destin al artistului: să creeze pentru alţii. De obicei „achizitoriul” este un om bogat. Freddy însă, reprezintă omul simplu, care fără prea mult discernământ, printr-o fericită intuiţie se simte atras de o reală „operă de artă”.

Din distribuție vor face parte actorii: Teodor Niță, Silvia-Alice Niță, Dominic Cristea, Alexandru Dobre, Adrian Mărginean, Viorica Mărăndici, Florina Nistor, Costel Donose, Adrian Țurcanu, Adina Gurenciuc, Maria Macovei, Dumitru Barbu și Maria Orzan, acompaniați de orchestra, corul și baletul Teatrului.

Prețul întreg ale biletelui pentru spectacolul de pe 10 martie este de 21,6 lei, iar cel redus pentru aceste spectacol este de 10,8 lei. Rezervările se pot face telefonic la numărul 0236.465.599 în intervalul orar al casieriei (afișat pe site-ul oficial și pe pagina oficială de Facebook ale instituției).

Citește și articolul: Fat Pig, în cadrul Campaniei Naționale „Artiștii pentru artiști”

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.