Ce obiceiuri au românii, de 1 Decembrie

0
1 Decembrie

1 Decembrie este Ziua Națioană a României, o zi în care cu toții ne simțim mai mândri, mai uniți, mai buni. Iată cum sărbătoresc românii această zi specială!

Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitatea Naţională şi marchează momentul creării României Mari.

epantofi.ro

Ziua Națională a României nu a fost dintotdeauna pe data de 1 decembrie. Țara noastră a avut, de-a lungul istoriei, trei zile naționale. Între anii 1866-1947, Ziua României se sărbătorea pe 10 mai. Începând cu 1948 și până la căderea comunismului, ziua de 23 august a fost sărbătoarea de stat, iar, din 1990 și până în prezent, românii își celebrează țara natală în prima zi a iernii.

Anual, cu ocazia Zilei Naționale, în cele mai mari orașe ale țării au loc evenimente și manifestații publice gratuite, la care pot avea acces cei patrioți. Alba Iulia este centrul principal de atracție pentru locuitorii din toată țară, dar și pentru turiști din afara granițelor românești. Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia găzduiește în fiecare an o spectaculoasă paradă militară.

Ziua Națională este și o sărbătoare culinară, cu produse tradiționale din belșug, iar românii se adună la un pahar cu vin, țuică fiartă, mici și fasole cu ciolan. De 1 decembrie, copiii îmbracă portul popular și celebrează Ziua Națională prin serbări la școlile și grădinițele din țară și concerte de muzică populară, cântându-se imnul național. Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele românilor patrioți.

În fiecare an, în această zi specială, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele românilor patrioți.

answear.ro

Prima zi națională de 1 decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică și rivalitate între partide, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci a obiectivei anticomuniste a fost întrerupt în repetate rânduri de huiduieli. Petre Roman, prim-ministrul de atunci, s-a arătat foarte încântat de întreruperea discursului liderului opoziției, lucru care l-a determinat pe președintele Ion Iliescu să-i dea un semn cu mâna pentru a înceta, gest filmat și foarte mediatizat.

Ziua Naţională este marcată de patriotism, fiind organizate parade militare, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte, muzică populară în aer liber și dansuri tradiționale, la care participă și românii de pretutindeni. Se practică trasul cu pușca sau defilarea soldaților pe cai albi. Autorităţile vor oferi cetăţenilor care iau parte la parade diverse mâncăruri româneşti autentice, precum fasole cu ciolan ori costiţă, cu palincă, sarmale, ţuică fiartă şi vin.
Militarii români aflaţi în misiune în teatrele de operaţiuni organizează anual manifestări specifice dedicate Zilei Naţionale a României. Drapelul naţional este arborat la bordul navelor maritime şi fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

Și tot de 1 decembrie, preoții ne îndeamnă la rugăciune și închinare, mai ales că ne aflăm în postul Crăciunului.

În catedrale, bisericile patriarhale şi mănăstireşti sau în paraclisele şcolilor de teologie ortodoxă este oficializată slujba specifică” Te Deum”, prin care sunt pomeniți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918.

Tu cum sărbătorești Ziua Națională a României?

Te-ar putea interesa și: Sfântul Andrei – Tradiții și obiceiuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.