Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii în ziua de Bobotează

0
Obiceiuri tradiţii de Bobotează

Boboteaza numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.

Boboteaza, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, reprezintă încheierea ciclului aşa-numitelor 12 sărbători de iarnă, care încep pe 24 Decembrie în Ajunul Crăciunului. Biserica ortodoxă sărbătoreşte Boboteaza sau Botezul lui Iisus Hristos la data de 6 ianuarie.

Obiceiuri de Bobotează

În ziua de 6 ianuarie sunt aşteptaţi mii de credincioşi în biserici ca să ia agheasmă. Este apa pe care o sfinţesc preoţii şi pe care oamenii religioși o beau ca să fie protejaţi de rele, aceasta este numită şi Aghiazma Mare. Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica. În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat.

Cu prilejul Bobotezei se obişnuieşte ca toate apele să se sfinţească, în timp ce preotul se duce la un râu sau o apă unde va arunca crucea, care trebuie adusă înapoi. Bărbatul care reuşeşte să scoată crucea din apă va avea noroc tot anul. În unele zone din ţară există obiceiul numit Iordanela: oamenii merg la fântâni şi îşi toarnă apă pe cap, ca să fie sănătoşi tot anul.

Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează fetele îşi pot vedea ursitul. Tinerele care încă nu şi-au găsit alesul, îşi vor visa ursitul. Conform obiceiului, fetele îşi leagă pe degetul inelar un fir roşu de aţă de mătase şi o bucăţică de busuioc. De asemenea, o bucăţică de busuioc se pune şi sub pernă. Mai mult, tinerele fete care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an.

În momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel şi a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: “Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.

În Biblie Ioan Botezătorul este menţionat şi considerat ca fiind înaintemergătorului lui Iisus Hristos. De asemenea, se consideră că acesta a răspândit vestea venirii acestuia, îndemnându-i pe iudei la pocăinţă.

Tradiții și superstiții de Bobotează

De Bobotează preotul vine cu Iordanul sau Chiraleisa care semnifică “Doamne, miluieşte!” în neogreacă, – pentru belşugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului şi pentru creşterea cât mai mare a cânepii – şi toarnă câte puţină agheasmă în toate fântânile întâlnite în cale. Strigând Chiralesa, se spune că oamenii capătă putere şi toate relele fug, iar anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Până în momentul când ajunge preotul şi sfinţeşte masa, nimeni nu are voie să se atingă de mâncare, iar unele bucate sunt adăugate la hrana animalelor. Acest obicei se practică pentru protejarea animalelor de boli.

Se credea că dacă, în dimineaţă Ajunului de Bobotează, pomii erau încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se credea că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.

Înainte de culcare, se luau cărbuni din vatră şi se denumeau cu numele tuturor membrilor familiei. Se credea că primul care va muri, va fi cel al cărui cărbune se va stinge mai repede.

Conform datinilor strămoşeşti, de Bobotează credincioşii nu trebuie să spele haine. Mai mult, apa sfinţită luată în această zi are puteri miraculoase. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie. Aceasta nu se strică niciodată.

În ziua de Bobotează sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

Slujba de Boboteaza în 2021 se va desfășura în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, Patriarhia Română a comunicat că, pentru a ține cont de restricțiile impuse de pandemie, credincioșii vor avea căi speciale de acces la liturghie, iar apa sfințită va fi distribuită în sticle gata îmbuteliate.

Tu ce obiceiuri respecţi de Bobotează? Citeşte şi Câte zile libere legale vom avea în 2021 și câte sunt în timpul săptămânii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.