Dacă intenționezi să petreci o zi în Brăila și ești în căutarea unor obiective turistice deosebite, avem câteva sugestii pentru tine. Așezat pe malul Dunării, acest oraș combină perfect natura, istoria și cultura. De la plimbări relaxante la locuri fascinante unde poți descoperi istoria locală, Brăila oferă o experiență variată pentru vizitatori.
Cuprins
Podul peste Dunăre
Nu trebuie să ratezi Podul peste Dunăre, o construcție impunătoare ce leagă Brăila de Tulcea, care oferă o panoramă uimitoare.
Al treilea cel mai mare pod din Europa – Podul suspendat peste Dunăre, supranumit „Golden Gate” de Brăila, are o lungime de 2 kilometri.
Înălțimea podului este de 200 de metri, iar lăţimea totală este de 31 de metri şi cuprinde patru benzi de circulaţie a câte 3,5 metri lăţime.
Faleza Dunării Brăila
Faleza Dunării din Brăila reprezintă un adevărat punct de atracție turistică și are o falie de promenadă, perfectă pentru plimbări în aer liber și meditații, și unde poți să te bucuri de priveliștea care te înconjoară.
Dacă îți dorești o experiență unică, nu rata o plimbare cu barca pe Dunăre. Aceasta este o oportunitate excelentă de a vedea orașul dintr-o altă perspectivă și de a te bucura de liniștea apei.
Fântâna Cinetică
Tot în zona Falezei din Brăila se află aceste fântâni, care te invită să faci o plimbare romantică printre ele sau să stai și să admiri un joc de culori minunat noaptea.
Fântâna este opera celebrului sculptor român Constantin Lucaci. Fântâna îmbină tradiția antică, apoi cea renascentistă și iluministă a jocurilor de apă.
Moara Violatos
În apropierea falezei, poți admira și Moara Viollatos, o fostă moară cu aburi, construită după planurile lui Anghel Saligny și inaugurată în anul 1898. Clădirea se află pe lista monumentelor istorice din județul Brăila. Familia Violattos a venit în Brăila la începutul anilor 1800, ei ocupându-se de la început de comerțul cu grâne.
Construcția a fost ridicată pe malul Dunării pe o structură din piloni de lemn legați prin elemente de beton. Cele șase etaje sunt realizate din cărămidă cu planșee de beton.
Piața Traian
Piața Traian, un loc central al orașului este un loc nemaipomenit de promenadă. Aici vei găsi o atmosferă interesantă, cu multe terase și cafenele unde poți să te relaxezi.
Piaţa Traian este în fapt Centrul Vechi al oraşului, de unde se deschid ca razele soarelui toate arterele acestuia. Piaţa datează din 1833, atunci fiind pavată cu piatră cubică. S-a numit iniţial Piaţa „Sfinţii Mihail şi Gavril” şi avea o suprafaţă de 11000 mp. În jurul ei sunt cele mai importante şi reprezentative instituţii ale Brăilei (Teatru Maria Filotti, Muzeul de Istorie ) şi tot de aici porneşte strada Regală un loc drag locuitorilor, cu construcţii ce amintesc de vremurile de altă dată.
Piața este plină de monumente cu istorii extrem de interesante: Biserica Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril, Grupul statuar Traian, Ceasul Public, Teatrul Maria Filotti, Muzeul Brăilei Carol I și Restaurantul Carol.
Ceasul Public din Piaţa Traian
Una dintre cele mai reprezentative construcţii ale oraşului este Ceasul Public din Piaţa Traian, ridicat în anul 1909, de către firma cehă Carol Sakar. Ceasul, este o piesă de mobilier urban rară. Construcţia are peste 11 m înălţime, fiind executată în stilul Artei anului 1900, orologiul are patru cadrane susţinute de o carcasă metalică, imitând un orologiu de interior.
Teatrul Maria Filotti
O plimbare prin Brăila este incompletă dacă nu vizitezi cea mai emblematică clădire a urbei : Teatrul Maria Filotti. Superba construcție este o adevărată bijuterie arhitecturală a Brăilei și este probabil cel mai frumos și elegant teatru din țară.
Clădirea teatrului Maria Filotti a fost, la origine, han. Prima construcție datează de la 1850, se numea Casa Rally. Este azi un monument de arhitectură, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional.
La doi pași de Brăila, mai exact la 15 km distanță se află orașul Galați. Află ce poți vizita ca turist în Galați.
Pietonala Mihai Eminescu
Pietonala Mihai Eminescu este un loc emblematic pentru Brăila, un loc de promenadă perfect pentru a te relaxa și a savura un cafea într-un cadru plăcut.
Pe pietonala asta o să poți vedea Teatrul Maria Filotti, Casa Modei și Piața Traian, unde e și ceasul în stil neobaroc. Chiar vizavi de teatru e celebrul Hotel Pescăruș sau Bristol, o clădire dezafectată care urmează a fi reabilitată.
Hotel Pescarus
Hotelul Pescăruş (Bristol), cândva, o adevărată bijuterie arhitecturală, clădire de referinţă pentru Brăila.
Construit in anul 1892 de catre negustorul H. Hirschhorn, pe strada Regala (azi, Mihai Eminescu), dupa planurile arhitectului Paul M. Mihail, Hotel Bristol este primul din oras care inaugureaza o noua forma de arhitectura pentru aceasta destinatie, respingand solutia imitatiei hanului de targ, frecventa pana atunci.
Cladirea a fost multa vreme o emblema a orasului, prezenta pe numeroase carti postale vechi.
Gradina Mare (Publică)
Un alt loc deosebit de vizitat în Brăila este Gradina Mare din Brăila, care găzduiește Castelul de Apă, o clădire impunătoare ce poate fi admirată de aproape. Este locul perfect pentru o pauză de relaxare în mijlocul unei zile pline de activități.
Cunoscută în secolul al XIX-lea sub numele de Grădina Împărătească, Grădina Mare din Brăila ocupă o suprafaţă de 6 ha de-a lungul malului înalt al Dunării.
Grădina Mare sau Grădina Publică se află în zona dinspre Vadul Schelei și de-a lungul vremii a fost numită în mai multe feluri: Grădina Pașei în timpul ocupației otomane când Brăila era garnizoană turcească, Grădina Belvedere, numită „Belvedere” datorită priveliștii admirabile spre Dunăre, baltă și Muntii Macinului iar mai apoi Grădina Mare.
Principalele puncte de atracţie ale Grădinii publice sunt: Casa Memorială Panait Istrati, Chioşcul Muzicii şi Castelul de Apă.
Castelul de Apă
Castelul de Apă este un alt obiectiv cunoscut al Brăilei, care se află în Grădina Mare, în apropierea Falezei Dunării.
De asemenea, a fost înscris pe lista monumentelor istorice, fiind considerat în același timp un simbol al orașului. Construit în 1912 de către Elie Radu, castelul are o arhitectură deosebită. Scopul Castelul a fost de a alimenta cu apă populația orașului Brăila. Punct ochit- punct lovit.
În apropiere se găsește și parcul Monument, un spațiu perfect pentru o plimbare relaxantă. Aici te poți bucura de liniște și de frumusețea naturii, într-o adevărată oază de verdeață.
Mâncare cu specific pescăresc Brăila
După o zi plină de explorări, e momentul să descoperi gastronomia locală. În Brăila, vei găsi numeroase restaurante cu specific pescăresc, unde poți savura preparate din pește proaspăt, cum ar fi saramura de crap sau storceagul. Recomandări: Pește și vin, Restaurant Nemo, Cherhanaua Peștele Dunării.
Dacă preferi ceva mai sofisticat, orașul are și restaurante fine dining cum ar fi Restaurant Carol, La Casa cu Stuf, Casa Domnească,La Fenice Restsaurant, Thasssos Food, Cabana Stejarilor.
Nu rata Punctul Local Gastronomic din Galați, Magic Danube, unde preparatele sunt gătite după rețete tradiționale și servite într-o atmosferă rustică, specifică zonei Dunării.
Stațiunea Lacu Sărat
Stațiunea balneară și Mănăstirea Lacu Sărat datează din secolul XIX, când reprezenta un obiectiv turistic important pentru România.
Despre nămolul sapropelic ce se găsește și astăzi la Lacu Sărat, se vorbește încă din 1870. Se spune ca Lacu Sărat, cu proprietățile sale vindecătoare, s-a format pe un vechi curs al Dunării.
Fundul lacului este acoperit cu nămolul binefăcător ce are un grad foarte mare de mineralizare. Turiști din întreaga țară au vizitat Stațiunea Lacu Sărat, binecunoscută pentru apa și nămolul lacului folositoare în tratarea diverselor afecțiuni.
Deși în ultima vreme autoritățile nu au investit în imaginea stațiunii, acesta este frecventată în continuare de oamenii doritori să profite de câteva momente de relaxare respirând aer curat și să se bucure de liniștea locului.
Brăila este un oraș cu o mulțime de obiective turistice care pot fi explorate într-o singură zi. De la plimbări pe faleza Dunării și vizite la locuri istorice, până la gusturi deosebite din gastronomia locală, Brăila are tot ce îți trebuie pentru o excursie.
Dacă vrei să descoperi mai multe obiective turistice Brăila, nu uita să incluzi aceste locuri în planul tău de vizitare!
Pe tine ce obiective turistice din Brăila te interesează?
- Cote de pariuri – Ce înseamnă acestea și cum le citești?
- Inteligența artificială și cazinourile – Inovații și Provocări
- Stea în devenire a fotbalului: un portar de 8 ani își urmează pasiunea cu ajutorul descoperirilor de pe Temu
- Despre abuzurile ANAF, cu avocat Luminița Ilaș din Galați
- Despre înstrăinarea parentală – avocat Luminița Ilaș din Galați
si de Dragomir ne-am saturat
Daca si Braila mai are obiective turistice…