Deschidem ușa Palatului Școlilor Comerciale – un nou tur pietonal în Galați

0

În ultimii trei ani s-au organizat mai multe tururi pietonale care au vizat școlile istorice ale Galațiului. Cu toate acestea, nu au reușit să ajungă decât o singură dată în fața Palatului Școlilor Comerciale “Alexandru Ioan Cuza”.

Plasată pe locul fostului spital al orașului, clădirea de la intersecția străzilor Gării și Dr. Alexandru Carnabel reprezintă o mărturie a istoriei locului aproape uitată. Clădită pentru a găzdui o școală etalon a orașului (azi Colegiul Național A.I. Cuza), construcția a ajuns să adăpostească o serie de instituții (toate cu caracter educațional – Institul Pedagogic, Facultatea de Chimie Alimentară, Facultatea de Educație Fizică și Sport) de care foarte mulți gălățeni își leagă amintirile.

Chiar dacă are alura unui edificiu de învățământ vechi, palatul se detașează în plan vizual de celelalte școli istorice ale Galațiului (tip Haret: CNVA, Pedagogic, Școala 24 etc.). Sunt evidente inserțiile elementelor neoromânești și dorința arhitecților de a integra acest monument în linia stilului național ajuns acum o sută de ani la deplină maturitate.

Atât despre istoricul construcției, cât și despre elementele arhitecturale care o individualizează în peisajul urban local se va vorbi la prima întâlnire din acest an.

Vizita la Palatului Școlilor Comerciale “Alexandru Ioan Cuza” reprezintă o acțiune a proiectului “Istoria locului și locurilor noastre”. Cunoașterea istoriei și poveștilor orașului este un pas esențial în conservarea memoriei comunității și conștientizarea valorilor locale. Evenimentul va avea loc duminică, 17 februarie, de la ora 15:00, la Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Accesul la această acțiune este gratuit.

Sursă : Facebook

Citește si articolul : La Galați s-au stabilit opt zone pentru comercializarea stradală de mărțișoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.