Perseidele!

0

Vineri, 12 august 2016, cu începere de la ora 21.00, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va organiza o serie de observaţii astronomice cu ocazia unui fenomen astronomic deosebit, Perseidele. Accesul publicului pentru această noapte specială va fi permis doar pe la poarta dinspre punctul trecere BAC, în intervalul 21.00 – 03.00, intrarea fiind gratuită la observaţiile astronomice.
Perseidele sunt meteorii (“stele căzătoare”) care ne încântă privirea în fiecare an în luna august, maximul acestui curent meteoric fiind în jurul datei de 12 august, iar perioada maximă de observaţii fiind situată între 11 – 13 august. Anul acesta maximul este în noaptea de 12 spre 13 august. Observarea Perseidelor şi altor curenţi meteorici se realizează cu ochiul liber, departe de poluarea luminoasă a oraşelor, sau la munte, în zone neafectate de prezenţa iluminatului artificial. Meteoroizii sunt resturi de comete sau asteroizi, care s-au împrăştiat în timp de–a lungul traiectoriei obiectului care le–a produs. O asemenea concentraţie de resturi de cometă sau asteroid, care de fapt sunt particule de praf, sunt numite curenţi de meteorici. Când Pământul întâlneşte un asemenea curent, au loc adevărate “ploi de stele căzătoare”. Meteorul este fenomenul luminos caracteristic oricărui meteoroid ce pătrunde în atmosfera terestră; fenomenul se petrece datorită arderii şi volatilizării complete a corpului prin frecarea cu păturile superioare ale atmosferei. Din această cauză meteorii se observă ca nişte dâre luminoase, uneori foarte strălucitoare. Perseidele se produc constant în fiecare an, deoarece Pământul în traiectoria sa în jurul Soarelui trece prin acest curent meteoric în aceeaşi perioadă.În noaptea de 12 spre 13 august, cu ocazia Perseidelor, cei prezenţi la observatorul astronomic vor putea face şi observaţii astronomice cu ajutorul telescopului, putând vedea următoarele corpuri cereşti: Luna, planetele Saturn şi Marte, stele duble, roiuri de stele şi cele mai strălucitoare stele ale cerului de vară.
Tot în noaptea de 12 spre 13 august 2016, la Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi va fi prezentat în premieră un nou spectacol, intitulat “Călătorie spre miliarde de stele”. Acest spectacol ne va conduce prin istorie şi timp, explicând bazele tehnologiei cartografierii stelelor, constituindu-se într-o călătorie fascinantă de-a lungul numeroaselor caracteristici ale Căii Lactee. “Călătorie spre miliarde de stele” este legat de lansarea misiunii spaţiale Gaia a Agenţiei Spaţiale Europeane (ESA), care a avut loc la sfârşitul anului 2013, sprijinită de peste 30 de planetarii şi de ESA. Programul orar de proiecţii la Planetariu va fi următorul: 21.30; 22.30; 23.30; 00.30 şi 1.30. Accesul publicului se va face pe bază de bilet, după cum urmează: 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copiii peste 5 ani, elevi şi studenţi. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, observaţiilor astronomice vor fi anulate, publicul având acces doar la proiecţiile de la Planetariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.